449492
449492
449492
449492
449492

POTVRDA - HDZ je relativni pobjednik, ali nova vlada se neće moći formirati bez koaliranja

  • , 12.09.2016., 16:39
  • Autor:
  • komentara

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je u ponedjeljak popodne potpune rezultate prijevremenih parlamentranih izbora koji potvrđuju da je HDZ relativni izborni pobjednik, a da se nova hrvatska Vlada neće moći formirati bez koaliranja.

 
 
 
 
Obraćanje Andreja Plenkovića (Video: Dnevnik.hr)
Obraćanje Andreja Plenkovića (Video: Dnevnik.hr)

Od 151 mjesta u Hrvatskom saboru, HDZ je sam ili u koaliciji osvojio 61 zastupničko mjesto, izvjestio je na konferenciji za novinare predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Narodna koalicija ima 54, Most 13, Živi zid s partnerima osam, IDS/PGS tri, Bandićeva Koalicija za premijera dva, HDSSB i nezavisna lista Željka Glasnovića imaju po jedno zastupničko mjesto.

Srpsku manjinu u Saboru zastupat će Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milošević, mađarsku Robert Jankovics, talijansku Furio Radin, češku i slovačku Vladimir Bilek. Veljko Kajtazi zastupat će 12 manjina (austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku), a Ermina Lekaj Prljaskaj pet manjina (albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku).

Nedjeljnim prijevremenim izborima odazvalo se 52, 59 posto birača, oko deset posto manje u odnosu na izbore u studenom 2015., Od 3, 76 milijuna, glasovalo je njih 1, 97 milijuna.

Nema ponavljanja izbora ni na jednom biračkom mjestu

Obrađena su sva biračka mjesta, izbori se neće ponavljati ni na jednom. Ni na jednom mjestu nije bilo viška glasačkih listića, rekao je Hrvatin.

DIP će službene rezultate izbora 10. i 11. rujna objaviti nakon što se iscrpe sva pravna sredstva u zaštiti biračkog prava ili proteknu rokovi za njihovo podnošenje.

Hrvatin je precizno pobrojao rokove koji slijede.

Od ponoći teče rok od 48 sati za zaštitu izbornog prava u postupku izbora. Ukoliko postoji nezadovoljna strana, dužna je prigovor podnijeti u roku 48 sati od isteka ovoga dana, taj je rok dakle, 13. i 14. rujna, kaže Hrvatin.

Istekom toga roka, DIP će pričekati dan ili dva da eventualno pristignu prigovori upućeni poštom. Ukoliko takav prigovor bude podnesen, tada DIP ima rok od 48 sati od dana njegova zaprimanja donijeti rješenje o prigovoru. Protiv rješenja DIP moguća je žalba Ustavnom sudu koji ponovno u roku 48 sati od dana primitka žalbe mora odlučiti u roku 48 sati.

"Postoji mogućnost da se ti rokovi produlje ako za odlučivanje o prigovoru ili žalbi treba prikupiti određenu dokumentaciju", napominje predsjednik Povjerenstva.

Nakon što isteknu ti rokovi ili bude odlučeno da se prigovor odbija i to potvrdi Ustavni sud, tada će potpuni izborni rezultati postati konačni i službeni i poslužit će kao rezultat temeljem kojega će se konstituirati Sabor, podsjetio je Branko Hrvatin.

Plenković: Otvoreni smo za suradnju sa strankama koje su nam slične

U izbornom stožeru HDZ-a u noći s nedjelje na ponedjeljak okupljenima se obratio Andrej Plenković.

'Mislim da smo uspjeli u ovoj kampanji unijeti jednu novu kulturu komunikacije, vratiti sadržaj politici i temeljiti kampanju na programu', rekao je Plenković.

'Još jednom ponavljam da smo otvoreni za suradnju strankama koje su nam programski i svjetonazorski slične. Razgovarat ćemo s našim partnerima i dogovoriti platformu za poslijeizborne razgovore', poručio je Plenković. Cijelo obraćanje pogledajte OVDJE.
Petrov: Most je rekao svoje

Nakon Zorana Milanovića koji se obratio u stožeru Narodne koalicije, okupljenima u stožeru Mosta obratio se Božo Petrov, čiji je govor prekidan gromoglasnim pljeskom i uzvikivanjem 'Hrvatska', 'Hrvatska'.

'Veliko hvala svima koji su prepoznali Most i dali svoj glas. Uzurpirat ću ovu priliku, makar me i osudili radi ovoga, da pozovem sve mlade, uključitite se u borbu za vašu budućnost. Nisu svi isti', poručio je Petrov, koji je na kraju rekao medijima da nekoliko dana uzmu pauzu od Mosta jer su oni svoje rekli. Cijelo obraćanje pogledajte OVDJE.

Milanović se obratio u stožeru Narodne koalicije

U stožeru Narodne koalicije obratio se Zoran Milanović.

'Ovo nije bio sretan dan za Hrvatsku, osam mjeseci smo sudjelovali u eksperimentu, gdje smo bili - nigdje, što smo radili - ništa', poručio je Zoran Milanović u obraćanju okupljenjima u stožeru Narodne koalicije. Izrazio je žaljenje zbog male izlaznosti, ali naglasio da se glasovi još broje. Cijelo Milanovićevo obraćanje pogledajte OVDJE.

'Gledajući na trenutni rezultat, za koji vjerujem da će ići prema izlaznim anketama, reklo bi se da Milanović svojim istupom ne odbacuje veliku koaliciju', komentirala je Milanovićevo obraćanje Željka Antunović. Rekla je i kako se nada da je obavio neko prethodno savjetovanje među partnerima kakvu poruku poslati.

Petrov: Most je rekao svoje

Okupljenima u stožeru Mosta obratio se Božo Petrov čiji je govor prekidan gromoglasnim pljeskom i uzvikivanjem 'Hrvatska', 'Hrvatska'.

'Veliko hvala svima koji su prepoznali Most i dali svoj glas. Uzurpirat ću ovu priliku, makar me i osudili radi ovoga, da pozovem sve mlade, uključitite se u borbu za vašu budućnost. Nisu svi isti', poručio je Petrov koji je na kraju rekao medijima da nekoliko dana uzmu pauzu od Mosta jer su oni svoje rekli. Cijelo obraćanje pogledajte OVDJE. (Hina/D.Š.)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se