448705
448705
448705
448705
448705

Hrvatski laburisti: Četiri načela antikorupcijskog programa

  • , 01.09.2016., 16:28
  • Autor:
  • komentara

Odgovornost, otvorenost, objektivnost i osviještenost četiri su odrednice antikorupcijskog program koji su predstavili Hrvatski laburisti - Stranka rada.

 
 
 
 
Tomislav Končevski, predsjednik stranke Hrvatski laburisti - Stranka rada (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Tomislav Končevski, predsjednik stranke Hrvatski laburisti - Stranka rada (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Hrvatski laburisti – Stranka rada predstavili su svoj antikorupcijski program u ovoj kampanji, koji se temelji na odgovornosti, otvorenosti, objektivnosti i osviještenosti, a cilj mu je spriječiti pljačku i rasipanje javnih resursa, istaknuto je u četvrtak na konferenciji za medije.

Njihova tri programska cilja su zaštita radne obitelji, sprječavanje rasprodaje zajedničkih bogatstava i borba protiv korupcije, kazali su.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

"Korupcija je rak-rana društva te je moramo suzbijati, a jedan od prvih zadataka nam je vraćanje državnog inspektorata kao preventivnog, samostalnog i neovisnog tijela jer su profesionalni, pošteni i neovisni inspektori glavni alat za suzbijanje korupcije", poručio je predsjednik Laburista Tomislav Končevski.

Borac protiv korupcije Zorislav Antun Petrović i prvi na listi Laburista u VII. izbornoj jedinici procijenio je kako bi Hrvatska, primjenom mjera iz antikorupcijskog programa, mogla već u prvoj godini uštedjeti i preko milijardu kuna.

"Prema procjeni Instituta Rand Europe, objavljenom u travnju ove godine, Hrvatska godišnje gubi 15 posto BDP-a što je 50 milijardi kuna, a godišnje se na mirovine troši 36 milijardi kuna", upozorio je Petrović.

Među prvim koracima za suzbijanje korupcije u Hrvatskoj bila bi objava prihoda i rashoda proračuna, objava rasporeda sudskih rasprava i sudskih odluka. Istaknuta je nužnost ugradnje načela neopravdanog bogaćenja u zakonodavstvo Hrvatske u skladu s Antikorupcijskom konvencijom UN-a kojom bi svaki dužnosnik morao dokazati eventualni nesrazmjer između prihoda i imovine, te sukladno tomu bio sankcioniran.

Laburisti ističu i nužnost uspostave državnog inspektorata na čelu s osobom koja nije politički 'opterećena', jednako kao glavni državni odvjetnik.

Po uzoru na Sloveniju Laburisti bi uspostavili bazu podataka iz koje bi se moglo vidjeti kome je i što bilo isplaćivano iz proračuna. Primjerice koliko i tko je uplaćivao donacije na račune stranaka, na koji je način netko osvojio natječaj i kolika je njegova vrijednost, kako bi se moglo pratiti postoje li interesna povezivanja.

"Hrvatska je bila jedna od prvih zemalja koja je potpisala Međunarodnu antikorupcijsku konvenciju. Nažalost taj tempo i načelo neopravdanog bogaćenja kao temeljno načelo konvencije je pao i nije u našem zakonodavstvu. Sjećamo se famoznog zakona o golf igralištima koji je napisan nakon što je jedna od stranaka u vladajućoj koaliciji, između 2003. i 2007. godine, dobila milijunsku donaciju od izravno zainteresiranog odvjetničkog ureda", rekao je Petrović .

Hrvatska je članica Europske unije s najvećom razinom korupcije u javnoj nabavi te s Rumunjskom i Bugarskom spada u najkorumpiranije države EU-a, podsjetio je Petrović.

Petrović je pojasnio četiri načela koja su temelj njihovog programa. Odgovornost podrazumijeva da dužnosnik koji odlučuje o javnim resursima mora znati zadaće, odgovornosti i potencijalne kazne ako svoj posao ne obavlja savjesno.

Otvorenost da se za svaki novčić koji ide iz javnih resursa zna kako je, zašto i kada potrošen, a osviještenost da građani znaju svoja prava, primjerice na mirovinu, javne i socijalne usluge, radna kao i biračka prava itd.

Objektivnost podrazumijeva izbjegavanje sukoba interesa, 'jer bez ljudi koji nisu opterećeni svojim privatnim interesima ne možemo imati kvalitetne djelatnike u javnom sektoru', kazao je. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se