Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer Milanović o svemu

'Nisam vidio ni pročitao predsjedničinu izjavu, imam važnijeg posla; Promatramo sve s okom sokolovim što se događa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Nisam to vidio, niti pročitao, jer nisam imao vremena, i stoga nije u redu s moje strane da to komentiram. Imamo važnijeg posla, bez potcjenjivanja ikoga', izjavio je premijer.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović nije u nedjelju na sajmu pršuta u Tinjanu novinarima htio komentirati izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da se na posljednje ispade ministra unutarnjh poslova Ranka Ostojića ne može odgovoriti drukčije nego ironijom, ustvrdivši kako nije upoznat s tom izjavom jer ima važnijeg posla.

Pročitajte i ovo Tonino Picula SDP-ova eurouzdanica Picula ne skriva nezadovoljstvo: ''SDP se previše izložio i preuzeo sav rizik Milanovićevih političkih ambicija'' Peđa Grbin, predsjednik SDP-a - 1 Parlamentarni izbori 2024 Koalicija ljevice optužena za plagijat. Nekima je smiješno, drugima baš i ne: ''Sve to može u konačnici smanjiti vjerodostojnost''

"Nisam to vidio, niti pročitao, jer nisam imao vremena, i stoga nije u redu s moje strane da to komentiram. Imamo važnijeg posla, bez potcjenjivanja ikoga. No, ako će to komentirati drugi ljudi koji su to pročitali ili komentatori, to je u redu i neka to učine. Stvarno se u to ne želim uplitati", rekao je premijer Milanović u Tinjanu, gdje je posjetio sajam pršuta. Dometnuo je da je "Vlada uvijek Vlada, a tehnička je jer ne može donositi financijske obaveze i odluke".

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u nedjelju u Hong Kongu da se na posljednje ispade ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića ne može odgovoriti drukčije nego ironijom, jer joj on prepušta ovlasti kojih nema. Nakon što joj je Ostojić u subotu iz Opatovca poručio kako ona tranzit izbjeglica preko službenih prijelaza "s lakoćom može dogovoriti sa svojim prijateljima u Srbiji", predsjednica mu je isti dan na Facebooku odgovorila kako priznaje da ova tehnička vlada nije u stanju voditi zemlju jer njoj prepuštaju izvršne ovlasti koje nema te da će to napraviti čim joj dopusti Ustav.

Plan 'C' je interni naziv

Odgovarajući na pitanje novinara kako se provodi "Plan C" po pitanju prihvata izbjeglica, premijer Milanović je rekao kako je to zapravo interni naziv plana.

"Ide sad u Sloveniju, dok ide - ide, kad ne bude išlo - neće ići. Spremni smo i na ostale varijante. Mi ćemo se zadnji u toj priči poskliznuti, vjerujte mi. Promatramo sve s okom sokolovim što se događa u našem okruženju, budite mirni i strpljivi. To radimo mjesec dana.

PRESEDAN U HRVATSKOJ POLITICI 'Nikada do sada nismo imali tako jasno svrstavanje predsjednika u kampanji'

PODIGAO PRAŠINU U JAVNOSTI Predsjednica objasnila sporni status

Organizirani smo, sada smo malo mudri, premda smo od početka radili kako treba, poput one reakcije prema vladi u Beogradu. jer smo znali što radimo i kakva je to muljaža. S time se sada nosimo normalno, no i nosit ćemo se do kraja. Ne bude nas nitko zaribao", poručio je Milanović dodavši kako ni Slovenija niti Austrija na granici nemaju žicu, za razliku od Mađarske. Dok je tako, drži on, ljude se ne može zaustaviti jer "ljude može zaustaviti rijeka ili ograda".

Rekavši kako ne želi komentirati nikakve postizborne koalicije, pa tako ni najavu u medijima moguće postizborne koalicije s HDSSB-om i Ružom Tomašić, Milanović je istaknuo kako su sada u prvome planu izbori.

"Kako u osmoj izbornoj jedinici nemamo konkurencije, smatram da nam je u Istri IDS zdrava konkurencija, no mi ćemo se boriti za naklonost sličnih birača. Moramo motivirati ljude da izađu na izbore i da glasuju za "Hrvatski rast" kako bi spriječili povratak na staro, jer je to zlo", ustvrdio je Milanović.

Na pitanje novinara kako komentira izjavu predsjednika IDS-a Borisa Miletića, koji je u petak spočitnuo SDP-u da u izbornom programu Istru spominje samo jedanput, i to u okviru izgradnje TE Plomin C na ugljen, Milanović je rekao kako u programu SDP-a nije u ostalom spomenuta ni Splitsko-dalmatinska žiupanija.

"Nismo se na taj način htjeli dopasti jednoj ili drugoj županiji, no zato o decentralizaciji imamo vrlo konkretne mjere te odgovore na pitanja koje ćemo ovlasti dati najvećim gradovima i gradovima iznad 35.000 stanovnika. Sve to jasno stoji u programu, to su nove ovlasti i novi novci, ali neće im biti lako", poručio je Milanović dodavši da se vara tko god misli da će dobiti novac bez obveze.

Po njegovim riječima, u takvim okolnostima bit će teže gradovima nego Vladi jer se ona "mora rasteretiti od prevelikog administriranja i odlučivanja o svakoj vreći cementa i o svakom zaprašivanju komaraca".

Možda nismo neke stvari ispunili, ali lagali nismo

"Istarski gradovi imat će više sredstava, ali i više obaveza. Država će sagraditi bolnicu u Puli, puno je toga do sada napravljeno u Istri, od infrastrukture - kanalizacije do odvodnje, a što se tiče istarskog ipsilona, učinit ćemo sve što je moguće. Za razliku od drugih, ne dajem lažna obećanja i nisam dao ni jedno do sada. Možda nismo neke stvari ispunili, ali lagali nismo", ustvrdio je Milanović.

Odgovarajući na pitanje kakvu kampanju očekuje s obzirom na to da su se u Istri već pojavili išarani SDP-ovi plakati, Milanović je istaknuo kako konkurencija to uvijek radi.

"Mi tuđe plakate ne šaramo, uostalom nisam vidio niti jedan išaran plakat HDZ-a", rekao je Milanović. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene