Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Picula u Beču

Parlamentarci OESS-a za jačanje sigurnosti i suradnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jačanjem sigurnosti i suradnje među 56 država članica OESS-a kao i njegovih sredozemnih partnera - 6 afričkih država i Izraela, ostvaruju se i ciljevi OESS-a, naglašeno je u Beču na 9. redovitom zimskom zasjedanju parlamentarne skupštine OESS-a.

Zasjedanje je okupilo oko 250 parlamentaraca iz država članica OESS-a, među njima i Hrvatske. Susret parlamentaraca iz 56 država važan je zbog mogućnosti, razmjene mišljenja i dogovora o budućem radu, naglasio je predsjednik parlamentarne skupštine OESS-a Joao Soares. On se zauzeo za pojačanu suradnju zemalja članica u jačanju sigurnosti i stabilnosti te suzbijanju svekolikih oblika prekogranično organiziranog kriminala, posebice međunarodnog terorizma. Predsjednica austrijskog parlamenta Barbara Prammer naglasila je značajnu ulogu OESS-a u sprječavanju sukoba, uspostavi mira, sigurnosti i stabilnosti na temelju demokratskih vrijednosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bliži se rok Šef WHO-a upozorio na rok za dogovor o pandemijama: "Buduće generacije ovo nam možda neće oprostiti" Ilustracija tužio ju stariji par Majka s malom djecom mora se hitno iseliti iz stana i platiti 5300 eura jer buka smeta susjedima: "Presuda je sramota, pa to su djeca!"

Na to je ukazao i predsjedajući OESS-a, kazahstanski ministar vanjskih poslova Kanat Saudabajev, koji je istaknuo da je potrebno konstruktivno surađivati u suprotstavljanju izazovima i prijetnjama u današnje vrijeme. Govoreći o prioritetima predsjedanja OESS-om, koje je Kazahstan preuzeo početkom ove godine, Saudabajev je naveo jačanje dijaloga u budućem europskom sigurnosnom sustavu, zatim jačanje tolerancije i suradnje s mediteranskim partnerima i drugim međunarodnim organizacijama te ulogu OESS-a kao doprinosu sigurnosti na euroazijskom prostoru. Saudabajev se zauzeo za jačanje humanitarne komponente u Afganistanu.

Svi govornici u raspravi naglasili su važnu ulogu parlamentaraca u međunarodnom životu, gradnji demokracije, posebice promatranja provedbe izbora. Također je naglašeno da terenske misije OESS-a u različitim državama imaju važnu ulogu u razvitku i jačanju demokratskih procesa i institucija, kao i u zaštiti ljudskih prava i prava manjina. OESS mora postati funkcionalnija organizacija kako bi se mogla učinkovitije suprotstavljati izazovima 21. stoljeća, rečeno je na prvoj plenarnoj sjednici. ‘Na ovom zasjedanju svjedoci smo da OESS nastoji zadržati svoju poziciju na međunarodnoj sceni i opravdati vlastito postojanje’, izjavio je voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula, dodavši da se OESS godinama u mnogome bavi sobom, odnosom između stalnog vijeća i parlamentarne skupštine, a parlamentarna skupština nastoji odrediti ili razgraničiti svoj rad od ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a.

‘Primjetne su političke razlike nekih od najznačajnijih zemalja OESS-a, dok Rusija i njoj bliske zemlje inzistiraju na sigurnosnim aspektima OESS-a, SAD i najveći broj europskih država naglasak stavljaju na zaštitu ljudskih prava i socijalnu koheziju. U jednom se potpuno slažu, da terorizam može potkopati same temelje međunarodnog poretka i ugroziti svekoliku razmjenu ideja i robe među državama, zato je Afganistan središnja tema ovog zasjedanja’, kazao je Picula u Beču. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene