Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prednost starijima

Sutra počinje cjepljenje protiv gripe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski zavod za javno zdravstvo priopćio je danas da će cijepljenje protiv sezonske gripe početi u četvrtak, 5. studenoga najprije u županijskim zavodima za javno zdravstvo, a od petka u svim ambulantama u primarnoj zaštiti koje su sa svojim pacijentima dogovorile cijepljenje.

Voditeljica službe za epidemiologiju zaraznih bolesti prof. Ira Gjenero Margan poziva sve da u prvim danim cijepljenja prednost daju najstarijim građanima.Cjepivo protiv gripe raspodjeljuje se od početka tjedna u sve dijelove Hrvatske kako bi došlo do svih liječnika cjepitelja, ističe se u priopćenju HZJZ-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pandemijski prizor U europsku zemlju vraća se nošenje maski: "Stroga preporuka" nema veze s COVID-om Beba bolesti haraju Gripa je na vrhuncu, velik broj hospitaliziranih zbog RSV-a: "Dojenčadi to pričinjava velike probleme"

Podsjetimo, ovogodišnje cjepivo je trovalentno i sadrži sojeve virusa A - H3N2 i uobičajeni sezonski H1N1, te soj virusa B, pri čemu sva tri spadaju u grupu virusa Brisbane. Naručeno je 650 tisuća doza, a prednost pri cijepljenju imaju osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici te zdravstveni djelatnici. HZJZ u priopćenju ističe kako je s dolaskom hladnijeg godišnjeg doba došlo do porasta obolijevanja od nove pandemijske gripe H1N1, koja je u Hrvatskoj prisutna od početka srpnja.

>> Cijepljenje protiv gripe počinje u četvrtak

U prošlom tjednu zabilježeno je 316 bolesnika, pretežno u školama, učeničkim ili studentskim domovima, većinom u Zagrebu i Splitu, a predviđa se da će broj oboljelih rasti. Stoga se nastavilo s aktiviranjem odgovarajućih dijelova Nacionalnog plana pripremljenosti za pandemijsku gripu, među ostalim raspodjelom dodatnih količina antivirusnih lijekova u sve dijelove zdravstvene službe (primarna zaštita i bolnice), promjenama načina praćenja oboljelih itd. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene