Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva dana u Zagrebu

Papa dolaskom u Hrvatsku ne daje političku podršku, ali daje poticaj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. u prvoj polovici sljedeće godine dolazi u Hrvatsku. Povod njegova dolaska je godina obitelji, doći će u Zagreb i u glavnom gradu ostati dva dana.

Vijest su na zajedničkoj konferenciji za novinare objavili predsjednik HBK-a, nadbiskup Marin Srakić, kardinal Josip Bozanić te predsjednik Ivo Josipović. U pastoralni pohod Hrvatskoj Benedikt XVI. dolazi na poziv Crkve i državnog vrha.

To je četvrti papinski pohod Hrvatskoj od uspostave nezavisnosti. Prvi u pontifikatu Benedikta XVI. 'Točan datum papina dolaska još nije poznat. Zna se tek da će to biti u prvoj polovici sljedeće godine. Stići će u subotu i najvjerojatnije otputovati u nedjelju. Boravit će samo u Zagrebu', pojasnio je nadbiskup Marin Srakić, predsjednik HBK-a.

Neslužbeno se doznaje da bi to moglo biti u svibnju ili u lipnju. Sveta stolica pažljivo prati kretanja u Hrvatskoj, osobito parlamentarnu situaciju u godini prije izbora. Papa ne želi da se njegov pastoralni pohod razumije kao davanje legitimiteta bilo kojoj političkoj opciji. Stav Svete stolice o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji poznat je još od 2007. U tom smislu rimski prvosvećenik narodu i njegovu vodstvu nikad ne daje potporu ili političku podršku, ali uvijek daje poticaj.

'Najizravniji motiv papina dolaska uz godinu obitelji svakako je i obilježavanje 5 desetljeća od smrti blaženog Alojzija Stepinca', rekao je predsjednik Josipović.

>> Papa Benedikt XVI. 2011. dolazi u posjet Hrvatskoj

'Još nije poznato hoće li papa u Zagrebu objaviti i datum proglašenja Stepinca svetim. Njegova kanonizacijska kauza je u tijeku', rekao je Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup. Još kao pročelnik kongregacije za nauk vjere Joseph Ratzinger je upravo zbog čuvanja spomena na Stepinca dolazio u Zagreb. Danas kao papa Bendikt XVI. najpoznatiji je štovatelj i promicatelj Stepinčeva djela.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene