Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pljačkaši dragulja

Pink Pantheri 'padaju' s hrvatskim putovnicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanska policija uhitila je Radovana Jelušića, vođu međunarodne bande pljačkaša dragulja. Crnogorac se koristio hrvatskom putovnicom, a vodio je bandu od čijih su pljački strepile najpoznatije svjetske draguljarnice.

Uhodanu ekipu od dvanaest članova iz balkanskih zemalja godinama je lovio Interpol koji je zbog njih osnovao i posebni policijski stožer u Francuskoj. Crnogorac Radovan Jelušić označen je kao mozak ekipe koja je pustošila draguljarnice diljem svijeta. Posljednjih nekoliko godina u pljačkama od Pariza do Tokija, ukrali su nakit vrijedan više od 250 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uhićen snalažljivi Crnogorac Istrgnuo zabranu ulaska iz putovnice i ušao u Istru Slika nije dostupna Iza karijere duge šest desetljeća Umro redatelj Pink Panthera Blake Edwards u 88. godini

Kod uhićenja Jelušić je imao krivotvorenu hrvatsku putovnicu, a i trojica prije njega su imali hrvatske dokumente, koji su očito tražena roba. 'Ne možemo to gledati separatno da je to greška sustava MUP-a, jer su mehanizmi kontrole ovog rena dosta jaki. Iz godine u godinu s izdavanjem biometrijskih putovnica vrlo je mala mogućnost da iz legalnih tijekova ode u ilegalne', kaže kriminalist mr. Dubravko Klarić.

Stručnjaci kažu da je najveći problem puno osoba s dvojnim državljanstvom povezanih s podzemljem. Iz tih krugova uglavnom i dolaze krivotvorine. 'U tom miljeu involvirani su i hrvatski državljani, a ta sprega s onima iz regije rezultira davanjem i krivotvorenjem putovnica', zaključuje Klarić. Članovi Pink Pantera, koji su opljačkali draguljarnice u Japanu, u Beogradu su osuđeni na višegodišnje kazne zatvora. Skupina je dobila naziv od britanskih policajaca. Nakon krađe u Londonu pronašli su im dijamant skriven u kremi za lice kao u popularnom filmu Blakea Edwardsa, 'Pink Panter'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene