Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Panika u hotelima

Radnici bez plaća, prijete stečaji i likvidacije usred sezone

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deset velikih hrvatskih hotelskih tvrtki, u predstečajnim postupcima zbog velikih dugova, ne znaju kako turistima koji dolaze osigurati sve plaćeno. Kako platiti struju, vodu, kako dobiti namirnice kad dobavljači nisu podmireni, što ponuditi gostima...

Hotelske tvrtke: HTP Korčula (država ima 52,27 posto vlasništva), Hoteli Podgora (60,55 posto), Hoteli Živogošće (76,14 posto), Hotel Medena (54,35 posto), Vranjica Belvedere (68,94 posto), Hoteli Plat (92,49 posto), Dalma (91,87 posto), HOC Bjelolasica (76 posto), ZRC Lipik (90,28 posto vlasništva) i Bizovačke toplice (99,44 posto), imaju oko tisuću stalno zaposlenih radnika koji već mjesecima nisu dobili plaću. A tisuće gostiju već je uplatilo odmor u njima, ne znajući da ih možda usred ljeta umjesto dobrodošlice, mogu dočekati zatvorena hotelska vrata jer je tvrtka otišla u stečaj, likvidaciju, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Turisti u Veneciji Smanjit će gužve? Ovo je prvi grad u svijetu koji turistima naplaćuje ulaz: Pogledajte kolike su kazne za švercere Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019.

Jedna od tih tvtki je HTP Korčula koja sada ima oko 400 gostiju u četiri otvorena hotela. Svaki novi tjedan stiže ih sve više, a 140 stalno zaposlenih nije primilo plaću od Nove godine.

>> Poljacima Hrvatska najprimamljivija turistička destinacija

'Obraćam se mjesecima na sve adrese, Ministarstvu turizma, Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), Ministarstvu financija, svima, ali uzalud. U predstečajnu nagodbu smo ušli 13. ožujka i ona mora biti završena u roku od 120 dana, dakle do 12. srpnja. Ako na sljedećem ročištu ne ponude model za izlaz iz ove situacije, strah me i promisliti što nas čeka. Teško je gledati radnike koji rade, a obiteljima ne mogu donijeti plaću, imaju djecu, studente, račune… S dobavljačima se dnevno dogovaramo oko isporuka i plaćanja, nemoguće je funkcionirati u ovim okolnostima', rekao je Nikica Šestanović, direktor HTP Korčula, koja ima prenesene gubitke od 50 milijuna kuna, dok su dospjele obveze 126 milijuna kuna.

Nad glavom im visi stečaj i likvidacija usred sezone. To bi značilo da gosti moraju izići iz hotela, a nekretnine bi išle na prodaju. Jer, AUDIO i država imaju još samo jedno ročište na kojemu kao vlasnici moraju predložiti model za nagodbu s vjerovnicima.

'Sve mi ovo izgleda kao kukavičje jaje, rokovi istječu, a nagodbe nema. AUDIO šuti i očekuje da uprave tvrtki nađu partnere i investitore, a država je najveći vjerovnik. Korčula je mrtva bez te tvrtke, predstečajni upravitelji ne rade ništa, a država pokušava kroz dokapitalizaciju što manje izgubiti. Stalno se odgađaju sjednice AUDIO-a kao da imamo vremena napretek', kaže Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma Hrvatske.

U Ministarstvu turizma, kažu, ne mogu puno napraviti jer se radi prvenstveno o Zakonu o financijskom poslovanju i oni su tek sudionici postupka koji vode Fina i Ministarstvo financija, te AUDIO.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene