Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjava ga Ljubljanska banka

Pahor: Blokade neće biti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je da Slovenija neće blokirati završetak hrvatskih pregovora s Europskom unijom.

'Blokade neće biti', rekao je Pahor, napominjući da po njemu blokada znači principijelno zaustavljanje svih pregovora jedne vlade s Europskom komisijom zbog jednog neriješenog pitanja. 'Razloga za blokadu, principijelno zaustavljanje svih otvaranja i zatvaranja poglavlja nema', istaknuo je.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna 'Što se nas tiče, sve je u redu' Slovenija nema informacija o odbijenici iz Basela

Međutim, rekao je da kao i sve ostale članice EU-a Slovenija ima pravo i mogućnost, a također i dužnost kada je riječ o zaštiti vlastitih interesa da preko EK-a pregovara o tome pod kakvim uvjetima će neka zemlja zatvoriti odnosno otvoriti neko poglavlje. Kazao je da ga zabrinjava poglavlje Sloboda kretanja kapitala. 'Ono što me zabrinjava... jest 4. poglavlje. Riječ je o Slobodi kretanja kapitala. Tu su neke izjave s hrvatske strane - da Ljubljanska banka neće moći doći na financijsko tržište jer nije riješeno pitanje hrvatskih štediša', izjavio je Pahor.

Rješenje za 18 godina star problem

'Znači da Hrvatska kao nova članica EU-a diskriminira jednu državu. To je u suprotnosti s pravilima kluba u koji ulazite. Zato moramo hrvatska premijerka Jadranka Kosor i ja, obje vlade i oba parlamenta naći neko rješenje za taj gotovo 18 godina star problem, a mogućnost postoji'. Izrazio je nadu da će se to pitanje riješiti do 9. srpnja, kada će se u Dubrovniku sresti sa hrvatskom premijerkom na Croatia summitu.

>> Balažic: Uskoro rješavanje pitanja NLB-a

Govoreći o održanom referendumu o arbitražnom sporazumu u Sloveniji, Pahor je rekao da ne bi ostao premijer da referendum nije prošao te da bi trebalo cijeniti činjenicu da su slovenski građani glasovali za svoju perspektivu, perspektivu Hrvatske i perspektivu cijele regije u EU-u. Pahor je rekao da vjeruje da će slovenski parlament potrebnom dvotrećinskom većinom 'vjerojatno krajem iduće godine' potvrditi pristupni ugovor Europske unije s Hrvatskom, unatoč suprotnim najavama oporbenog čelnika Janeza Janše. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene