Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješavanje konkretnog problema

Balažic: Uskoro rješavanje pitanja NLB-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pitanje hrvatskih štediša Ljubljanske banke i ulazak NLB-a na hrvatsko financijsko tržište moglo bi se na političkoj razini početi rješavati na sastanku premijerke Jadranke Kosor sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom u Dubrovniku 7. srpnja, izjavio je glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic.

'Odličnu priliku za početak razgovora u tom smjeru vidim u njihovu susretu na tradicionalnom Croatia summitu u Dubrovniku 7. srpnja', izjavio je Balažic za mariborski dnevni list 'Večer'. 'Sada kad je potvrdom arbitražnog sporazuma simbolično riješen najveći problem, možemo početi rješavati konkretnije probleme', izjavio je Balažic.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana Slika nije dostupna Štediše izvan Slovenije Ljubljanska banka: BIS i dalje mjesto dogovora

Dodao je kako Slovenija očekuje da Hrvatska pristane na ponovni početak pregovora o problemu stare devizne štednje i preuzimanju jamstava nekadašnje Narodne banke Jugoslavije u okviru medijacijskog dijaloga preko Banke za međunarodna poravnanja (BIS) sa sjedištem u Baselu. Što se tiče samih pregovora u BIS-u, Balažic je izrazio očekivanje da će se oni odvijati diskretno i daleko od očiju javnosti kako bi se postiglo zadovoljavajuće kompromisno rješenje.

>> Slovenija Ljubljanskom bankom opet uvjetuje nastavak pregovora

'Mislim da će i ovom slučaju biti potreban kompromis koji će omogućiti dolazak Nove Ljubljanske banke (NLB) na hrvatsko tržište i rješenje problema hrvatskih štediša, ali i dugova hrvatskih poduzeća prema toj banci', rekao je Balažic za 'Večer'. 'Ključna je u tome politička volja. Ako ona postoji, onda se i pregovaračima može dati jasan signal da u doglednom roku dođu do sporazuma', rekao je Balažic.

Glasnogovornik Balažic također je objasnio da je njegova izjava kako će Slovenija zbog Ljubljanske banke blokirati dva poglavlja u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom bila 'previše radikalno' shvaćena. Slovenski mediji navode kako slovenska vlada očekuje da bi kompromis oko Ljubljanske banke, njezinih hrvatskih štediša i pitanja njezina poslovanja u Hrvatskoj mogao biti postignut prije završetka hrvatskih pristupnih pregovora budući da povezan i s pitanjem slobode protoka kapitala. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene