Obavijesti Video Pretražite Navigacija
30 milijuna kuna za naknadu štete

Presude iz kojih Hrvatska mora izvući pouku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog tužbi koje je izgubila na Europskom sudu za ljudska prava, Hrvatska je do sada morala isplatiti više od 30 milijuna kuna za naknadu štete.

Posljednje dvije presude mogle bi promijeniti praksu domaćih sudova kod davanja naloga za prisluškivanje. Jedna takva odluka već je pala na Županijskom sudu - ona u slučaju Agram protiv Milana Bandića.

Pročitajte i ovo Ilustracija teške tjelesne ozljede Hrvatska povrijedila ljudska prava jer nije provela istragu o zlostavljanju u zatvoru Slika nije dostupna Stažnik: 'Broj tužbi građana protiv Hrvatske u 2013. veći za 78 posto'

Odvjetnica Milana Bandića i nakon 8 mjeseci čeka odluku Vrhovnog suda u slučaju Agram.

"S obzirom da je Uskok podnio žalbu na rješenje Župnijskog suda koje je u predmetu Agram izdvojilo te dokaze koji su pribavljeni prisluškivanjem i nadzorom telefona", kaže Jadranka Sloković.

I proglasilo ih nezakonitim. Županijski sud se, pri takvoj odluci pozvao na isti stav Europskog suda za ljudska prava u slučaju Dragojević protiv Hrvatske.

"Prema stavu obrane, radi se o neobrazloženim nalozima jer sudac istrage zapravo nije obrazložio zbog čega je ta mjera potrebna'', kaže Sloković.

Sad je stigla još jedna takva presuda iz Strasbourga - u slučaju Bašić protiv Hrvatske. Odluke koje hrvatski sudovi moraju uvažiti.

"U obje presude utvrđeno je kršenje ljudskih prava zajamčenih Konvencijom jer hrvatski sudovi nisu kvalitetno obrazložili svoja rješenja o provođenju tajnih mjera praćenja telefonskih razgovora", kaže Štefica Stažnik, zastupnica Hrvatske pred EU sudom.

Sudac Marin Mrčela kaže kako o konkretnim slučajevima ne može govoriti, ali Vrhovni sud će praksu Europskog suda bez dvojbe uvažavati. Navodi i da je riječ o predmetima starim 9 godina, a otad se praksa promijenila nabolje.

"Što ne znači da ne može još bolje i treba raditi na tome da ta obrazloženja budu što bolja jer sudac istrage mora preispitati navode podnositelja zahtjeva", kaže Mrčela.

Inače dolazi do kršenja prava na privatnost, a o tome, kako objašnjava ustavni stručnjak Mato Palić, suci moraju brinuti pri donošenju odluka.

"Moraju sadržavati dostatne i valjane razloge da osoba o čijim se pravima odlučuje zapravo točno zna zašto je donesena baš takva odluka kakva je i donesena'', kaže Mato Palić s pravnog fakulteta u Osijeku.

Odlučivanje o 1130 tužbi

U proteklih je 19 godina Europski sud odlučivao o 1130 tužbi protiv Hrvatske koja je pak morala isplatiti 30 milijuna kuna za naknadu štete i sudske troškove.

Odvjetnica Višnja Drenški Lasan kaže - Hrvatska iz ovih presuda Europskog suda mora izvući pouku.

"Da se vidi što treba možda na zakonodavnom nivou promijeniti ili u konkretnim slučajevima kod obnove postupka popraviti da se to ne bi ponavljalo jer to košta", kaže odvjetnica Višnja Drenški Lasan.

Navodi i da je od 315 donesenih presuda, u 257 njih utvrđeno da je došlo do povreda, i to u najviše slučajeva prava na pravično suđenje, a presude domaćih sudova pred europskim mogle bi, kaže i dalje padati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene