Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah od ušteda

'Najava uzimanja milijardu kuna mi tjera strah u kosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Siniša Varga još ne otkriva na koji način će u proračunu uštedjeti čak milijardu kuna. Pacijentima, ali i zdravstvenim djelatnicima ostaje pitanje hoće li im prava i uvjeti u 2015. godini biti lošiji.

Svi strahuju da hoće, iako u ministarstvu bez konkretnijih objašnjenja poručuju da će zdravstveni sustav raditi bolje. U ministarstvu zdravlja aktivno brinu o provedbi programa cijepljenja protiv gripe. No, bez ministra.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Analiza Mislava Bage 'Milanović kao da nije predsjednik Vlade, nego kao da je na Markov trg zalutao' Slika nije dostupna Gost Dnevnika Nove TV VIDEO Je li normalno da ministri tri tjedna razgovaraju samo putem medija?

Neslužbeno nam potvrđuju da će neko vrijeme biti dalje od medija i izjava. A javnost se još pita kako će ministar uštedjeti milijardu kuna u proračunu. Udruge strahuju preko leđa pacijenata.

'Sve dosadašnje reforme su donosile lošije stanje u solidarno zdravstvenom sustavu. Najava uzimanja milijardu kuna iz tog sustava mi osobno tjera strah u kosti da ćemo imati još lošija prava, a prije svega za siromašne i bolesne', rekao je Marijo Drlje, iz Udruge hrvatskih pacijenata.

'Nema razloga za zabrinutost zbog štakora u Zagrebu'

Ministar i HZZO uvjeravali su da će se prava povećati: prema nekim informacijama troškovi stacionarne zdravstvene zaštite za 1,2 milijarde kuna, lijekovi na recept za 400 milijuna kuna, skupi lijekovi 300 milijuna kuna te primarna zdravstvena zaštita za 200 milijuna kuna.

'Smatram da značajne uštede u sustavu zdravstva više nije moguće postići, osim ako se ide u smanjenje dostupnosti opsega zdravstvene usluge za korisnike, za pacijente ili u značajno smanjenje materijalnih prava u zdravstvenom sustav', rekao je Krešimir Luetić, iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Pravo je pitanje kako je onda ministar uz uštede došao do povećanja sredstava. Izlaskom HZZO-a iz riznice - proračun HZZO-a se ustvari povećao.

Na nešto više od 18 milijardi kuna ministar je dodao 3 milijarde kuna sanacijskih sredstava. Ministru financija odrekao se milijarde, a HZZO-u ostalo je više od 20 milijardi kuna, daleko više nego što su imali. Ministar detalje ipak još nije otkrio.

'Ministarstvo zdravlja više neće generirati dugove?', pitala je novinarka Dnevnika Nove TV. 

'Aaaa, to je poslovni plan', rekao je na to Varga. 

Na pitanje kako ćete uštedjeti milijardu kuna?, ministar je odgovorio 'kroz primjenu reformskih mjera'. Ostalo nije želio komentirati

Problema je mnogo. Bolnice koje najviše generiraju dugove zbog krivo obračunatih plaća za vrijeme godišnjih odmora zdravstvenim djelatnicima, primjerice, trebaju isplatiti čak sto milijuna kuna. Pa će 2015. godina s HZZO-om izvan državne riznice za ministrov plan o zdravstvu bez dugova i s boljim uvjetima biti prvi pravi test.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene