Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prestao se proizvoditi

Pacijenti ostali bez lijeka koji spašava život, iz HALMED-a odgovaraju: "Potrebe tržišta zadovoljio je drugi lijek"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Lijek Tinidil više se ne može kupiti u hrvatskim ljekarnama. Pliva je još lani u travnju objavila kako će do trajnog prekida opskrbe tim lijekom doći 3. srpnja. Zamjenskog lijeka nema.

Pacijenti su ostali bez važnog lijeka koji im može spasiti život jer ga je Pliva prestala proizvoditi. Zamjenskog nema, piše Danica.hr.

Riječ je o lijeku Tinidil koji sadrži djelatnu tvar izosorbid dinitrat i pripada skupini lijekova za liječenje bolesti srca. Naglo smanjuje tlak, a posebno je važan u sprječavanju akutnog napadaja angine pektoris.

Pročitajte i ovo Karlo Seifert misteriozni slučaj EKSKLUZIVNO Suprug nestale Marijane Seifert prvi put otkriva što se događalo kobne noći, što mu je rekla, a progovorio je i o obiteljskom nasilju: "Prisiljen sam na ovo"

Pročitajte i ovo Ilustracija izazvao joj strah i tjeskobu Uhodio i stalno zvao bivšu djevojku: Priveden i kazneno prijavljen 34-godišnjak iz Vodica

Stavlja se pod jezik i djeluje vrlo brzo te doslovce može spasiti život, posebno težim srčanim bolesnicima koji su preboljeli infarkt miokarda. Tog lijeka više nema na hrvatskom tržištu. Upitom ljekarnama novinari su u ponedjeljak doznali kako doista nema ni zamjenskog, odnosno lijeka istog sastava.

Pliva je još lani u travnju izvijestila Hrvatsku agenciju za lijekove o tome da taj lijek više neće proizvoditi te su zatražili da im se ukine rješenje o odobravanju stavljanja u promet Tinidila od 5 miligrama na hrvatskom tržištu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ima ozlijeđenih Čak pet brodica zahvatio požar, tri izgorjele u potpunosti: Isključen tehnički uzrok

Pliva je navela i kako će do trajnog prekida opskrbe tim lijekom doći 3. srpnja ove godine. Danica navodi kako u takvim slučajevima Agencija može naložiti interventni uvoz, a to se, prema njihovim informacijama, nije dogodilo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sud odlučio Ante sedam godina nije dolazio na posao, a dobivao je plaću: Tužio firmu nakon što su mu dali otkaz

Neki pacijenti upozoravaju kako, osim Tindila, na tržištu nema ni nitroglicerinskih sprejeva, odnosno Nitrolingual spreja koji također može spriječiti infarkt i liječi simptome angine pektoris.

No, navodno se Nitrolingual sprej još može nabaviti u nekim ljekarničkim ustanovama u Hrvatskoj. Ipak, čini se kako ga mnoge ljekarne nemaju.

O navodima su se oglasili i iz HALMED-a.

Objasnili su kako je odobrenje za stavljanje u promet lijeka Tinidil 5 mg sublingvalne tablete ukinuto 4. svibnja 2022. godine temeljem zahtjeva Plive, koja je obavijestila HALMED o trajnom prekidu opskrbe hvatskog tržišta lijekom od 1. rujna 2023.

"Na našem tržištu nije dostupan drugi lijek s istom djelatnom tvari (izosorbiddinitrat), stoga je HALMED u proteklom razdoblju davao suglasnost za izvanredni unos većih količina istovrijednog lijeka Carvasin 5 mg sublingvalne tablete, proizvođača Teofarma, Italija, čime su zadovoljene potrebe tržišta za navedenim lijekom", objasnili su iz HALMED-a za DNEVNIK.hr.

Na upit o Nitrolingual spreju, istaknuli kako je on i dalje dostupan u prometu na našem tržištu.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene