Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Banke nikad ne gube'

'Hrvatska je El Dorado za bankarski sektor'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević izjavio je u četvrtak da je Hrvatska Eldorado za bankarski sektor, pa i u vrijeme krize, jer banke uvijek dobivaju, a nikada ne gube.

Matijašević je na konferenciji za novinare istaknuo da su poslovne banke prošle godine ostvarile dva i pol puta veću dobit nego godinu dana ranije, a takvu su im poziciju omogućile sve hrvatske Vlade.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izbori su sve bliže Političke stranke objavile financije: Nekima je baš dobro išlo Ilustracija Financijska pismenost Nudi vam se 1000 eura: Hoćete li ih uzeti odmah ili za godinu dana?

Ako kriza jača, banke smanjuju kreditne plasmane građanima i poduzetnicima, a povećavaju kredite državi kao sigurnome klijentu. Tako su od 2008. do 2014. godine krediti državi povećani za 100 posto, a država je na kraju prošle godine bankama bila dužna 38 milijardi kuna.

Predsjednica Republike primila predstavnike Hrvatske udruge banaka

U normalnim ekonomijama banke bi bile prisiljene plasirati kreditne linije pod normalnim uvjetima poduzetništvu, kako bi se pokretale nove investicije i otvarala nova radna mjesta. Umjesto toga banke daju kredite državi, a vladajuća garnitura ta sredstva koristi za ostanak na vlasti, dok građani, zbog gubitka radnih mjesta, ulaze u dužničko ropstvo, rekao je predsjednik HURS-a.

Matijašević je pitao kakav je smisao postojanja Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), koja je prošle godine poduzetništvu plasirala 40 posto manje sredstava nego prethodne godine, a taj trend je nastavljen i u prvome tromjesečju ove godine.

Smatra kako su takvom poslovanju HBOR-a pridonijele političke spletke pojedinih ministara, poput smjenjivanja bivšeg ministra financija Slavka Linića i njegovog pomoćnika Branka Šegona, što je uzrokovalo paralizu poslovnih odluka u HBOR-u. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene