Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I vi možete pomoći

Oživljavanje Mosora: Tijekom vikenda volonteri posadili 3000 novih sadnica

Mosor, pošumljavanje (Foto: Nova Studio)
Mosor, pošumljavanje (Foto: Nova Studio) Nova Studio
Aktualno Galerija Mosor, pošumljavanje (Foto: Nova Studio) Mosor, pošumljavanje (Foto: Nova Studio) Foto: Nova Studio Mosor, pošumljavanje (Foto: Nova Studio) Mosor, pošumljavanje (Foto: Nova Studio) Foto: Nova Studio Mosor, pošumljavanje (Foto: Nova Studio) Mosor, pošumljavanje (Foto: Nova Studio) Foto: Nova Studio Mosor, pošumljavanje (Foto: Sandro Sklepić) Mosor, pošumljavanje (Foto: Sandro Sklepić) Foto: Sandro Sklepi? +1 Mosor, pošumljavanje (Foto: Sandro Sklepić) Galerija 1/6 >>
Gotovo godinu dana nakon katastrofalnog požara koji je zahvatio istočni dio splitskog područja i uništio oko 30.000 hektara šume, počela je humanitarna kampanja Boranka koja će pomoći u vraćanju života uništenoj prirodi.

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Građani protiv osam banaka 'Uvjeravali su nas da im nije cilj uništiti mlade ljude' Slika nije dostupna Zagrebački trgovači sud Novi svjedoci na suđenju osam banaka u 'slučaju Franak'

 

Ova najveća volonterska akcija pošumljavanja opožarenih područja nastavila se proteklog vikenda na Mosoru, gdje se okupilo oko 500 volontera i zasadilo čak tri tisuće sadnica koje će vratiti život na ogoljenu planinu. 

''Danas se nastavila druga akcija u nizu kampanje Boranka. U ovom trenutku okupilo se nekoliko stotina volontera; izviđači iz Rijeke, zaposlenici OTP i Splitske banke koji su jedni od naših glavnih sponzora cijele kampanje, članovi HNK-a iz Splita i mnogi drugi. Sadimo kako bismo vratili dio prirodi, koja je nastradala u strašnim požarima prošle godine.'', rekao nam je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni organizator ovog pošumljavanja.

Volontiranju se pridružilo i 70-ak zaposlenika OTP banke i Splitske banke, koje su jedne od glavnih sponzora akcije, a njihove djelatnike, koji su doputovali iz svih područja Hrvatske, predvodio je predsjednik uprave Balázs Békeffy.

''Prije četiri mjeseca kada smo najavili pošumljavanje na brdu, obećao sam doći s kolegama i sudjelovati u ovoj akciji. Kao četvrta najveća banka, moramo znati što je važno za naše zajednice i biti spremni pomoći. Upravo zbog toga volio bih vidjeti što više ljudi u akciji pošumljavanja'', izjavio je Békeffy.

Uz predsjednika uprave, svoje sadnice došao je zasaditi i i predsjednik uprave Splitske banke Slaven Celić, koji je uvjeren u velik uspjeh Boranke.

''Osim financijske pomoći, htjeli smo pomoći i na drugačiji način. OTP i Splitska banka tvrtke su koje drže do društveno odgovornog poslovanja i dajemo potporu, ali i potičemo sve akcijama koje poboljšavaju život u lokalnim zajednicama.'', rekao je Celić.

Kako se pošumljavanje održava u blizini ''Zvjezdanog sela'', očekuje se da će svaki vikend do kraja studenog biti posađeno na desetke tisuća stabala upravo na tom području. Poznato je da bez šuma nema ni svježeg zraka te se pomno biralo koje vrste će biti zasađene.

''Ono što se sadi su isključivo autohtone vrste, dogovorene sa šumarskom strukom. Radi se o crnogoričnim i bjelogoričnim vrstama; hrastu meduncu, crnom jasenu, crnom boru, primorskom boru'', objasnio je Špicer i dodao kako do kraja ove akcije očekuje da će biti posađeno između 20 i 30 tisuća stabala, no među njima neće biti alepskog bora. Naime, upravo je ova vrsta nepogodna za ovo područje jer je lako zapaljiva.
''Drveće kojemu je potrebno 50 godina da izraste može biti potpuno uništeno u svega nekoliko minuta'', istaknuo je Špicer koliko požar brzo djeluje.


Akcija pošumljavanja ove godine trajat će puna dva mjeseca, do kraja studenog, a upravo je to razdoblje idealno za sadnju drveća. U sklopu kampanje Boranka od pepela nastala izgaranjem Mosora napravljeno je 100.000 bojica koje su podijeljene građanima. Oni se u akciju mogu uključiti tako da tim bojicama nacrtaju stablo, daju mu ime i smjeste ga u virtualnu šumu preko web-stranice na www.boranka.hr. Za svako nacrtano drvo i uplaćenu donaciju od 10 kuna volonteri Boranke zasadit će pravu sadnicu. Kako će rasti virtualna šuma, tako će se povećavati i broj živog drveća.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene