Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog milijunskog duga

Provedena ovrha nad Smokvicom, otok u posjedu Državnog odvjetništva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Provedena je ovrha nad 19 objekata na otoku Smokivca Vela koji su prije tvrtke Grafoplast Ante Lušića bili u vlasništvu Ivice Todorića.

Prije ovrhovoditelja na otoku su bila samo dva mornara od kojih je jedan već 18 godina u službi na otoku, pa je tako radio i za Todoriće.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Slika nije dostupna Izvlačenje 1,2 milijarde kuna DORH će naknadno odlučiti o daljnjem postupanju u slučaju Agrokor: Vještačenje KPMG-a je nezakonito

On zastupa Antu Lušića, aktualnog vlasnika nekretnina na otoku. Na Smokvicu su stigli i ovrhovoditelji i dva svjedoka iz MORH-a koji su preuzeli ključeve od mornara.

Obišli su objekte i provjerili ima li u njima pokretnina. Kako javlja reporterka Nove TV Sofija Preljvukić, ovršitelji su u objektima pronašli samo namještaj.

"Glavni objekti lijepi i dobro očuvani"

Ovrhu je kao sudska ovršiteljica provela Grozdana Juričev Šprljan s Općinskog suda u Šibeniku.

"Ovog trenutka u posjed Republici Hrvatskoj predana je vojarna Smokvica kod Rogoznice sa svim pripadajućim objektima u površini 168.865 metara kvadratnih te samim time, današnjim radnjama, ovrha je provedena, a dovršenje ovrhe sud će uputiti strankama pisanim putem. Na otoku smo zatekli sve objekte popisane u elaboratu koji je prilog ovom predmetu. Glavni objekti su jako lijepi i dobro očuvani, a unutra nisu zatečene mnoge pokretnine već samo namještaj koji je popisan i to će se ostaviti ovrhovoditelju na čuvanje. Ovršenik će biti pozvan u roku od 30 dana da kontaktira ovrhovoditelja i preuzme popisane pokretnine, a ako ih ne preuzme, onda će sud po službenoj dužnosti morati obaviti dražbu" kazala je Juričev Šprljan. Dodala je da su pomoćni objekti u dosta derutnom stanju te da se vjerojatno nisu ni upotrebljavali.

Državno odvjetništvo postalo vlasnik

Vojarnu Smokvica sa svim pripadajućim objektima u ime Republike Hrvatske ispred Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku preuzela je Snježana Bajan kao zakonska zastupnica.

"Nakon provedbe ovršnog postupka nadležno ministarstvo će odlučivati o daljnjoj sudbini objekata. Republika Hrvatska ovlaštena je raspolagati predmetnom nekretninom i ima pravo tražiti predaju posjeda temeljem pravomoćne i ovršne presude. Državno odvjetništvo od ovog trenutka u posjedu je otoka Smokvice sa svim pripadajućim objektima“ istaknula je nakon što su ovrhovoditelji u srijedu ujutro obišli otok.

Tijekom ovršnog ročišta usporedili su aktualno stanje s onim od svibnja 1995. godine kad je hrvatska vlada na 30 godina ustupila otok za razvoj turizma ondašnjoj Županiji šibenskoj i Općini Primošten.

Općinski sud u Šibeniku odbio je zahtjev Ante Lušića za odgodom ovrhe.

Podsjetimo, Smokvica Vela prije Todorića bila je u vlasništvu Lušića i njegove tvrtke Grafoplast. 2006. godine Lušić je svoju tvrtku koja je od MORH-a dobila pravo korištenja otoka prodao Todoriću, a on je tamo sagradio ljetnikovac te pomoćne objekte.

Otok je nakon izbijanja krize u Agrokoru formalno vraćen Lušiću, no država je nad njime pokrenula ovrhu zbog duga od 36 milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene