Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čačić traži dodatan rez

'Ovo nije rez proračuna, već statistička greška'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HNS-a Radimir Čačić ustvrdio je danas na konferenciji za novinare da Hrvatska u iduća tri tjedna mora napraviti radikalan proračunski rez inače će već u rujnu doći u kolaps isplata mirovina i plaća, a Hrvatska neće moći dati kreditne papire na međunarodnom financijskom tržištu.

‘Potpuno je jasno da moramo uzeti novac izvana i da moramo dobiti podršku guvernera HNB-a Željka Rohatinkog, a za to je nužan dodatni rez koji se mora kresati minimalno na sedam do osam milijardi a realno na 11’, rekao je Čačić. Ustvrdio je da je Rohatinski to jasno rekao predsjednici Vlade Jadranki Kosor i da su strani kreditori rekli nema ni jednog centa. Za sadašnji rebalans rekao je da je na razini od oko 0,6 posto i da je takozvani rez učinjen na obrazovanju. ‘0,6 nije ni kozmetika, to je statistička greška, to nije ništa’, kazao je Čačić, dodavši da svatko zna da se karcinom ne rješava oblozima od kamilice pa tako ni uštedama na espressu i sokovima u vladi.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor sa 77 glasova Sabor izglasao rebalans proračuna, vladajuće podržao i Hrelja: "Ja sam ubrzivač procesa" Hrvatski sabor Četverosatno izjašnjavanje Vlada odbila sve amandmane o rebalansu proračuna oporbenih zastupnika i klubova, dolazi i do promjene u zastupničkim redovima

U HNS su najavili da će u sljedeća dva tjedna izaći sa svojim kandidatom za predsjedničke izbore Predsjednik Središnjeg interesnog odbora za gospodarstvo HNS-a Dragan Kovačević ocijenio je da Vlada danas ne donosi rebalans nego tehničke preinake proračuna bez vizije i cilja. ‘Brod ne plovi nikuda, on se njiše i sve više se naginje s mogućnošću da doslovno potone’, kazao je Kovačević. Izvijestio je da su svoje mjere ‘dvanaest plus sedam’ nadopunili novim mjerama poput smanjenja poreza na dobit, oslobađanja plaćanja poreza na reinvestiranu dobit i poticanja uspješnih poduzeća, a ne grana u cjelini. On smatra da kapacitet proračuna ne smije biti viši od 90 milijardi kuna.

Čačić je ocijenio da je HNS bio i još uvijek je stranka jakih ličnosti, koja je već kandidirala pobjedničkog kandidata (Mesić). Ispričao je da je i u njihovim redovima bilo nekih glasova da se pokušava napraviti neka vrsta trgovine. No, dodao je da trgovina možda jest tradicija u Dubrovniku ali ne u HNS-u. Ako HNS i SDP progovore o toj temi, Čačić je rekao da će progovoriti on i predsjednik SDP-a Milanović, a ne Vlahušić i Mršić pa čak ni Komadina i Bandić. (Hina)

Kakvu poruku šalje Vlada rezanjem proračuna za školstvo?

  • Obrazovanje nije bitno
  • Ulaganje u ljude je suvišno
  • Imamo i previše obrazovanih
  • Bolje je ratovati nego posjedovati znanje

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene