Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stigla i nova obećanja

Ovako su godinama obećavali riješiti problem poplava u Hrvatskoj Kostajnici

Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda, i Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr)
Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda, i Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda, i Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Mještani Hrvatske Kostajnice već godinama slušaju obećanja o tome da će se problemi riješiti. Sve hrvatske vlade bez izuzetka dosad su im obećavale pomoć. Izdvojili smo samo neka najveća i najznačajnija.

Već puno desetljeće voda žiteljima Kostajnice stvara goleme štete. Svaka veća kiša znači i poplava. Toliko su ih doživjeli da su izgubili vjeru u rješenje tog problema.

"Država, Vlada, Županija, grad čvrsto stoji uz njih i evo garantiram da će vrlo brzo biti pronađena rješenja", kaže Ivo Žinić, sisačko-moslavački župan.

Pročitajte i ovo Urušen dio autoceste Velika tragedija VIDEO Čuli su glasnu buku i onda se otvorila rupa: Urušila se autocesta na jugu Kine, 36 ljudi poginulo Vladimir Putin Uprava u rasulu Putin sazvao izvanredni sastanak zbog katastrofe koja prijeti jednoj regiji: Šokirao se kada je saznao da nekoliko mjeseci ne zna pravo stanje

Rješenje za vodene bujice najavljeno je prije godinu i pol. Još uvijek aktualni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković tada je jamčio da će do 2018. u Kostajnici biti izgrađene montažne pokretne brane, slične onima koje od poplava brane Njemačku, Švicarsku, Austriju, ali i Srbiju. No zbog otpora koji stvaraju konzervatori, u strahu da će se narušiti izgled starog grada, od svega još uvijek ništa.

"Nažalost, izostala je komunikacija, nastojat ćemo to popraviti. Učinit ćemo ono što treba, izgradit ćemo ga bez obzira na to koliko košta", rekao je Đuroković u studenom 2016. godine. 

Pomoć su tijekom godina obećavali i političari. "Ne smijemo dozvoliti da netko strada, a sve druge posljedice će se rješavati redovnim putem", govorio je Ivo Josipović, tada predsjednik Republike, u rujnu 2014. 

No konkretne dugoročne pomoći još nema. Stanovnici Kostajnice tako već duže od desetljeća čekaju gradnju pravog obrambenog nasipa. Višemilijunske štete u ovoj najsiromašnijoj županiji u Hrvatskoj više i ne broje.

Prije dvije godine bilo je obećanje da će se napraviti pokretna brana u Hrvatskoj Kostajnici, ali dosad se nije napravila. Đuroković kaže da su tim putem krenuli, no projekt je stao zbog nemogućnosti dogovora s konzervatorskim odjelom zbog vizure prema rijeci Uni.

"Naručili smo idejni projekt koji se radi, u dugovoru smo s konzervatorskim odjelom i zapravo smo sve uskladili. Zna se da će biti 500 metara pokretnih barijera, a ove godine ćemo iskoristiti priliku i sredstvima Europske unije nabavit ćemo tu opremu koja će se montažno postavljati na području Hrvatske Kostajnice, ali i drugdje gdje bude trebalo", rekao je Đuroković za Dnevnik Nove TV. 

Dodao je da je dosta vremena potrošeno na dogovore s konzervatorskim uredom zbog toga što bi trebalo izgraditi visoki nasip zbog čega bi se onemogućio pogled na Unu. A kako je riječ o starom povijesnom gradu, mora se štiti prostor.

"Nadam se da ćemo za iduću godinu biti spremni da to možemo nadograđivati na tom području“, rekao je Đuroković.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene