Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Knjiga još uvijek među nama'

Otvoren Interliber: Popusti na knjige i do 70 posto!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Interliber, međunarodni sajam knjiga i učila, u okviru kojega će više od 240 nakladnika u narednih šest dana predstaviti svoja nova izdanja i ponuditi popuste i do 70 posto, otvoren je danas na Zagrebačkom velesajmu.

Ovogodišnji Interliber dokazuje da je, unatoč problemima u svim aspektima knjižnog lanca, knjiga još uvijek među nama zahvaljujući svima koji na njoj rade, a među kojima su izdavači na najvećem udaru, rekla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, otvarajući Interliber.

Zlatar je svjesna kako među izdavačima postoji strah da će uvođenje PDV-a na knjigu od iduće godine dodatno opteretiti to područje, no najavila je kako se pripremaju različiti mehanizmi zaštite izdavača i svih sudionika u tom lancu. U europskoj praksi ne postoji nulta stopa na knjigu, a u Hrvatskoj će biti uvedena najniža moguća stopa od pet posto, dodala je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od 9. do 14. studenog Znaju se pravila za Interliber: Svima jednokratne narukvice, obavezne su COVID potvrde ili test na licu mjesta Sajam Interliber LOŠE VIJESTI U GODINI ČITANJA Otkazan još jedan festival knjiga: Prošle godine je preskočen zbog koronavirusa, a sada je opet pod upitnikom

>> Knjiga je u modi: Interliber ruši rekorde s posjetiteljima

Zlatar smatra kako se položaj knjige može poboljšati, među ostalim, otvaranjem prema novih tehnologijama kao načinu da mladi uđu u svijet knjige, boljom potporom lokalnih vlasti knjižarama, naknadama autorima za posudbe knjiga u knjižnicama. Kao najveću vrijednost Interlibera ocijenila je što, u vrijeme otežane distribucije, dovodi knjigu do čitatelja po povoljnijim cijenama, ali važnom smatra i njegovu ulogu u popularizaciji knjige i čitanja.

Davor Bernardić
, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, podsjetio je na dugu tradiciju knjige u Hrvatskoj kao nešto 'na što se možemo ponositi', poželjevši sudionicima sajma uspjeh i sreću 'kako bi se knjiga vratila na mjesto koje joj pripada'.

Ulaz na Interliber, koji posjeti i do sto tisuća ljudi, besplatan je, a uz potpisivanja knjiga, susrete s piscima, okrugle stolove i promocije, organiziran je bogati popratni program, radionice, predavanja, nagradne igre. Ovogodišnja zemlja-gost sajma je Francuska, koja će se predstaviti edukativnim materijalima, okruglim stolovima, izložbom stripa.

Istovremeno se na Zagrebačkom velesajmu održava sajam INFO, Sajam glazbe, ZimSki Show te Educa.hr, na kojima ukupno izlaže 462 izlagača iz 20 zemalja, na skoro 20 tisuća četvornih metara. Na današnjem otvorenju Interlibera i ostalih sajmova, među brojnim uzvanicima bio je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene