Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POGREŠNO MINISTARSTVO

Otkrivamo tko je Marko Pavić, kandidat za ministra o kojem Plenković tvrdi: "Dobar je jako, vidjet ćete"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Marko Pavić, kandidat za novog ministra rada i mirovinskog sustava najveća je nepoznanica javnosti. Dolazi s mjesta državnog tajnika u tom ministarstvu, gdje je proveo svega pola godine. Iz njegovog životopisa bi se reklo da bi bolje pristajao u Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, kamo ide njegov dojučerašnji šef Tomislav Ćorić.

"Dobar je jako, vidjet ćete, upoznat ćete ga. Vidim da ga ne znate", rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade, prilikom objave imena ljudi koje će predložiti za nove ministre. S ovih par riječi opisao je Marka Pavića, novog ministra rada i mirovinskog sustava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne vidi problem Pavić o parfemima: "Htio sam protokolarnim poklonima dati jedan osobni touch" Slika nije dostupna ''Pokazala je da može i zna'' Bačić i Pavić uvjereni u pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović: ''U HDZ-u nema panike, prejaki smo''

I doista, za Pavića je malo tko čuo. U Ministarstvu kojem bi trebao biti na čelu tek je pola godine državni tajnik, a ni njegov prethodni rad ne upućuje da su mu rad i mirovinski sustav uža specijalnost. Upitali su ga to i novinari u petak ujutro, dok je ulazio na sjednicu Kluba zastupnika HDZ-a, nazvavši ga klimatologom, no Pavić je rekao da je klimatologija je bila davno prije te da se već dugo bavi zapošljavanjem mladih.

Zahvalio je i Plenkoviću. "Hvala mu na prilici i velikom povjerenju koje je iskazao", rekao je Pavić.

Pogrešno ministarstvo

Prema njegovom životopisu bolje bi se snašao u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, kamo ide njegov dojučerašnji šef Tomsilav Ćorić. Dokaz tome je i jedan podatak iz njegovog životopisa u kojem se kaže da mu interesi sežu u primjenjenu znanost, posebice energetiku, regionalni i održivi razvoj te ekologiju i zaštitu okoliša.

Pavić je rođen 1979. godine u Zagrebu. Diplomirao je na Geofizičkom odsjeku PMF-a 2004. godine gdje je godinu se godinu dana kasnije i zaposlio.

Magistrirao je na istom odsjeku 2009. godine u suradnji s National Oceanography Centre (NOC) u Southamptonu gdje je i odradio svoju Chevening stipendiju 2005. godine na projektu vezanom uz transport ugljikovog dioksida u oceanu. Pavić je i predsjednik udruge britanskih stipendista u Hrvatskoj, Chevening Alumni Hrvatska.

Predsjednik Mreže mladih znanstvenika

Kao student je bio nagrađen rektorovom nagradom, a pored Chevinga bio je nositelj stipendija The British Scholarship Trust, Nacionalne zaklade za znanost, te Grada Zagreba. 

Pavić je bio i predsjednik Mreže mladih znanstvenika, kao i Udruge za očuvanje hrvatskih voda i mora SLAP.

Član je HDZ-a, a na mjesto državnog tajnika u Ćorićevom Ministarstvu došao je na preporuku Andrije Mikulića, tadašnjeg šefa zagrebačkog HDZ-a. Bio je i jedan od članova užeg tima Drage Prgometa, HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba koji se na izborima nije proslavio. 

Nema stan, auto, ušteđevinu, dionice...

Imovinska kartica Marka Pavića i nije najzanimljivije štivo. Nije oženjen i nema djecu. Nema ni stan, auto, ušteđevinu, dionice... Otplaćuje tek dva simbolična kredita koja je podigao 2016. godine. Jedan u iznosu od 38 tisuća kuna (s mjesečnom ratom od 1190 kuna) i drugi od 14.523 kune (mjesečna rata 455 kuna). Kamata na oba kredita je 7,95 posto.

Kao državni tajnik primao je plaću od 14.554 kune neto (bruto 23.503). Od 12. siječnja Pavić je i član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, no u imovinskoj kartici ne piše kolika su mu primanja po toj osnovi.

Od veljače 2015. do dolaska na mjesto državnog tajnika u Ministarstvo rada i mirovinskog sustava Pavić je bio voditelj EU projekata u Institutu za stručno usavršavanje mladih. Prije dolaska u Ministarstvo bio je i voditelj projekata u Udruzi Slap i to od rujna 2010. godine. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene