Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osvrt Ivane Petrović

Slučaj Varga: U demokratskim društvima ostavke se podnose i iz moralnih razloga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zemljama Europske unije, osobito onima s dugom demokracijom, svaki pokušaj zloporabe javnog novca tretira se posve drugačije. Tamo je biti političar - zanimanje koje prije svega podrazumijeva i snažnu moralnu komponentu.

Namjera ministra Siniše Varge očito je bila potrošiti proračunski novac,a nakon javnog prozivanja nije imao drugoga izbora nego taj novac vratiti. I time stvar ni slučajno nije rješena. U EU članicama to se rješava na drugi način.

Svi se sjećamo švedske ministrice koja je službenom karticom kupila čarape jer nije imala gotovine. Novac za čarape odmah je vratila, ali je podnijela ostavku koja je prihvaćena. Njezina kolegica ministrica Maria Borelisu je ostavku podnijela jer je dadilju zaposlila na crno. Za Šveđane je to varanje države. Britanski ministar unutarnjih poslova Blanket ostavku je podnio jer je zatražio požurnicu za rješavanje radne dozvole dadilji svoje prijateljice.

Britanska zastupnica u parlamentu također je podnijela ostavku zbog nepravilnosti u obračunu putnih troškova te činjenica da joj je muž službenom karticom platio najam dva filma u videoteci. Francuska ministrica vanjskih poslova ostavku je podnijela nakon što se s ljetovanja umjesto komercijalnim letom vratila avionom tuniskog predsjednika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Legalne droge' još na analizi Siniša Varga: KBC Split ima dovoljan broj anesteziologa Slika nije dostupna Dug bolnica 1,2 milijarde kuna Varga: Nacionalnim planom razvoja bolnica profunkcionirat će zdravstveni sustav

Troškovi puta: Varga u državni proračun uplatio 3679,76 kuna

Niz je takvih primjera u demokratskom svijetu koji govore o politici kao disciplini čiji nositelji moraju biti i moralni ljudi, pa se i ostavke podnose iz moralnih razloga. Koji za sve što čine prije svega odgovaraju narodu. Pa za njih ni ne vrijedi maksima koja vrijedi za ostale - da nisu krivi dok im sud to ne dokaže.

Postupak ministra Varge zrcalo je uvriježenog ponašanja uglavnom razmaženih hrvatskih političara koji već jako dugo misle da narodu ni za što ne moraju odgovarati. Sve ovo otvara i ključno pitanje. Imamo li mi uopće politički sustav, koji u demokarciji inače izrasta isključivo iz društva ? Ali to je tema za neku drugu priču. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene