Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrdila policija

Osumnjičeni za zlostavljanje imao još jednu dječju žrtvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi šokantni detalji: dječaci iz naše priče nažalost nisu jedine žrtve.

Zbog hrabrosti dvojice dječaka od 12 i 14 godina, 39-godišnji Senad Mustedanagić sada je u pritvoru. Prijavili su ga za silovanje. Njihovi očevi skupili su snage i ispričali nam svoje tragično iskustvo, nadajući se da će na taj način pomoći barem još jednom roditelju, zaštititi barem jedno dijete.

Pročitajte i ovo Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila" Provjereno - osuđeni pedofil na slobodi - 5 čak se bio i zaposlio Umjesto iza rešetaka, osuđeni pedofil živio slobodno i opet ponovio kazneno djelo - Provjereno donosi priču o višestruko osuđenom silovatelju maloljetnika

 'Ja sam cijelo vrijeme razmišljao, zapravo vjerojatno kao i mnogi drugi roditelji, mom djetetu se to ne može desiti', rekao je otac iz Cazina. 'Ima i video zapis, on je snimao taj seksualni čin s mojim djetetom', kaže otac iz Zagreba ekipi Provjerenog. Tako su nam dva oca u prošloj emisiji pričala o najstrašnijim trenucima u životu. Njihovi sinovi prijavili su svog trenera za silovanje. Ovog tjedna - preokret kojeg su se svi bojali - i nažalost ovo više nije priča o dvije obitelji. Policija kaže: taj isti čovjek silovao je još jednog dječaka.

>> Bjegunac iz BiH optužen za pedofiliju, radio s djecom u Zagrebu!

Kada bi nam netko rekao da će bjegunac s međunarodnom tjeralicom, optužen za silovanje 14-godišnjaka u BiH, biti pušten na slobodu prije suđenja, mirno ušetati u Hrvatsku, i raditi s djecom u biljarskom klubu, ne bismo mu vjerovali. Da je takav apsurd moguć, na najbolniji način saznao je ovaj otac: 'Jednostavno nisam uspio procijeniti da taj čovjek ima neke loše namjere prema mom djetetu i to je vjerojatno nešto što će me pratiti cijeli život.' Bjegunac Senad Mustedanagić našao je način da se ponovno okruži djecom. Gotovo godinu dana radio je u jednom zagrebačkom biljarskom klubu. Trenirao je i 12-godišnjeg dječaka. 'Trener mu je rekao da ima nekakav test za njega. Tražio ga je da se skine u gaćice i da ode leći na trosjed. Nakon toga se skinuo i trener, legao kraj njega i počelo je', rekao je otac iz Zagreba.

'Nakon što je svršio na sina, obukao se i rekao sinu da ode odigrati svoj trening i pustio ga doma', kaže otac iz Zagreba. Kad je došao kući, dječak je sve ispričao roditeljima. 'Prvo što mi je palo na pamet je da ga idem ubiti. To mi je prvo palo na pamet i sva sreća u toj cijeloj nesreći je što me sin pitao: tata, hoćeš li ostati sa mnom dok ne dođe policija?', potresna je priča oca iz Zagreba. 'Vjerujte da bi ga mogao poznati i po koraku, po hodu. Ostao mi je u sjećanju, stvarno. Kad bi mu siluetu vidio, poznao bi ga', kaže otac iz Cazina. Dva oca u dvije države, zauvijek su povezana teškim pričama svojih sinova. Sina ovog oca Mustedanagić je trenirao košarku. I, prema optužnici, dva mjeseca ga seksualno zlostavljao. Mustedanagić je prije podizanja optužnice pušten iz pritvora.

'Svi su pisali o tome'

'Ako su svi mediji u Bosni i Hercegovini pisali o tome da je pobjegao u Hrvatsku, ako su neki novinari između ostalog i spomenuli i točno mjesto gdje je mogao pobjeći kod svoje sestre u Zagrebu, postavlja se pitanje što je policija radila na prevenciji toga', kaže otac iz Zagreba. Policija nam nije smjela otkriti je li provjeravala adresu Mustedanagićeve sestre, koja je navodno radila u istom klubu. Niti je li pod istragom zbog pomaganja bjeguncu. Ali znamo da je uprava njoj i još jednoj osobi zabranila obavljanje poslova u klubu, zbog zlouporabe povjerenja. Tko zna što bi se desilo da je dijete šutilo. Možda bi se to ponovilo nekom drugom djetetu.

Zbog riječi 12-godišnjaka, Mustedanagić je odmah priveden. Brzom istragom policija je došla do poraznih informacija. 'Tijekom istraživanja smo utvrdili da je počinio druga kaznena djela na štetu 15-godišnjeg maloljetnika', rekla je Aleksandra Ljuba, glasnogovornica PU zagrebačke. Još jedna bolom shrvana obitelj, još jedno naglo prekinuto djetinjstvo. Navodno je, kao i u Cazinu, i sada sve snimao. Priprema se optužnica za tri kaznena djela: Spolni odnošaj s djetetom u pokušaju na štetu 12-godišnjeg djeteta, kazneno djelo silovanja, odnosno dječje pornografije na računalu ili računalnoj mreži na štetu 15-godišnjaka. Za to može biti osuđen na maksimalno 15 godina, a za silovanje u Cazinu i do 20 godina. Tamo ga čeka suđenje za silovanje 14-godišnjaka, a BiH je i službeno od Hrvatske zatražila Mustedanagićevo izručenje.

Nadležno tužiteljstvo u Bihaću kaže da za mjesto suđenja i služenja kazne postoji više mogućnosti. 'Najvjerojatnija mogućnost koja će se desiti je da bude procesuiran u Republici Hrvatskoj za krivično djelo koje je tamo počinio te da će tamo i izdržati kaznu. Nakon toga da će biti izručen Bosni i Hercegovini i da će se nastaviti suđenje u ovom predmetu', rekla je Idriz Begić, iz Kantonalnog tužiteljstva Unsko-sanskog kantona. Zastrašujuće zvuči statistika da je u Hrvatskoj gotovo svako peto dijete žrtva pedofila. Zato je više nego ikad potrebno donijeti registar osuđenih seksualnih zlostavljača. Registar seksualnih zlostavljača dugogodišnja je praksa zapadnih zemalja. SAD pokazuje nula tolerancije prema seksualnim zlostavljačima djece. Imena i adrese osuđenih pedofila svima su dostupni na internetu. Tako svaki roditelj, učitelj ili poslodavac mogu provjeriti svoje sumnje. Amerikanci su otišli i korak dalje, pa tako u nekim državama SAD-a policija obavještava građane da imaju novog susjeda - osuđenog pedofila. Čak i kucanjem na sva vrata u susjedstvu.

Klub, a s njim i Mustedanagić, sudjelovao je u ljetnom programu Odmorko, namijenjenom školskoj djeci za vrijeme praznika. Da je bjegunac trenirao djecu, organizatori Osmorka su doznali su iz medija. 'I ovom prigodom upućujemo našu ogromnu ispriku iako je pitanje koliko smo mi ovaj mogli tu objektivno kontrolirat', rekao je Boško Lozica iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport. Osim na klub, odgovornost prebacuju na Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa, jer je po Zakonu inspekcijski nadzor klubova njihov posao. A Ministarstvo lopticu prebacuje na državnu upravu. Teško je izbjeći zgražanje nad nizom sramotnih propusta dviju država. Je li se moglo sve to izbjeći? Jedan dječak nakon dva mjeseca zlostavljanja skupio je snage, i sve ispričao roditeljima, a BIH je pustila da optuženi pobjegne. Hrvatska je tu odigrala ulogu slijepca. A cijenu njihovih pogrešaka platila su tri dječaka. 'Taj dan je još par puta rekao: trebao sam pobjeći ili u tom smislu, ali je isto tako rekao da ga je bilo strah pa zato to nije napravio. Znam samo da je taj dan moje dijete bilo najhrabrije dijete na svijetu', rekao je otac iz Zagreba.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene