Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi u državnoj bolnici

Ostojić u KBC Zagreb pustio u rad PET/CT uređaj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je u KBC Zagreb na Rebru pustio u rad PET/CT uređaj za precizno otkrivanje metastaza, vrijedan 30 milijuna kuna.

Riječ je o jednom od najmodernijih aparata u regiji, koji ima visoku rezoluciju i omogućava snimanje segmenta tijela u roku od dvije sekunde, a zrači 23 posto manje nego što je to na uobičajenim aparatima.

PET/CT tehnologija, koja služi za precizno dijagnosticiranje udaljenih metastaza te recidiva tumora, do sada je bila nedostupna državnim bolnicama, kazao je ministar Ostojić dodajući kako je investiciju u cijelosti platilo Ministarstvo zdravlja.

Na pitanje je li točno da se s puštanjem u rad tog aparata kasnilo jer je to spriječavao vlasnik privatne poliklinike Medikola koji nije želio da jedan takav uređaj bude u državnoj ustanovim ministar Ostojić je odgovorio: 'Što je bilo bilo je, ne možemo to promijeniti i ne možemo ispraviti nepravde kojih je bilo'.

Pročitajte i ovo Karcinom mokraćnog mjehura - 2 Najveći trend porasta U Hrvatskoj jako raste smrtnost od jedne vrste karcinoma: "To je igra dokazivanja koliko zapravo želite živjeti" Ilustracija KBC Zagreb "Ministre Berošu, možete li mi objasniti zašto...": Suprug nestale žene koja je pronađena bez svijesti poslao ljutitu poruku

>> eNaručivanje: Pacijenti više neće morati putovati 100 km samo da se naruče za pregled

Ispunjavam jedno od svojih obećanja u kampanji, a to je uskraćivanje privatnog monopola, poručio je ministar zdravlja dodajući kako se, kada je riječ o PET/CT-u, išlo paralelno na nabavku uređaja i izotopa za potrebe PET/CT-a te edukaciju osoblja, a da nije bilo žalbe tvrtke Ruđer Medikol Ciklotron, čija je ponuda bila skuplja za 4.120.000 kuna od prihvaćenog ponuđača, PET/CT bi umjesto danas, u pogon bio pušten još početkom srpnja.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Zlatko Giljević rekao je kako je PET/CT jedini dijagnostički uređaj kojim se otkrivaju one metastaze koje se ne mogu otkriti niti jednom drugom metodom.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene