Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O duljim listama čekanja

Novo ministrovo objašnjenje: 'Treba samo tekice usuglasiti s hardverom!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su ga privatni zdravstveni djelatnici prozvali za friziranje listi čekanja, ministar zdravlja Rajko Ostojić uzvratio im je spominjući tekice i hardver.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) narušava stabilnost domaćeg zdravstvenog sustava jer oteže s produženjem ugovora s privatnim zdravstvenim ustanovama i pokušava smanjiti cijene zdravstvenih pretraga za dodatnih 30 posto, poručeno je s današnje konferencije za novinare u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).

Pročitajte i ovo Liste čekanja - 4 Rok za europski novac Neki su liste čekanja smanjili za 40 posto, ali ostaju dvije kritične točke Recepcija u bolnici Važan kriterij EU-a Zbog listi čekanja ostajemo bez europskog novca? Ministar uvjerava da slijedi reforma

Tim se potezima smanjuje razina kvalitete usluga koju dobivaju građani koji plaćaju obvezno zdravstveno osiguranje, a pacijenti koji trebaju specifične pretrage i zahvate sve duže čekaju na njihovo obavljanje, upozoreno je na HUP-ovoj konferenciji za novinare koja je sazvana pod nazivom "Sinergija privatnog i javnog zdravstva za kvalitetni zdravstveni sustav".

>> Linić: Do kraja travnja pet milijardi kuna za dugove zdravstva

Predstavljajući loše trendove u domaćem zdravstvenom sustavu, predsjednica HUP-ove Udruge privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb Nevenka Kovač upozorila je na "porazan rezultat" privremenog isključivanja privatnih ustanova iz zdravstvenog sustava tijekom nepuna dva mjeseca, od kada im HZZO ne produžuje ugovore.

Sve su duže liste čekanja za specifične zahvate i pretrage, za koje je javni sustav podkapacitiran, što ugrožava zdravlje građana, ustvrdila je Kovač koja smatra da se pod izlikom štednje privatne zdravstvene ustanove pokušava što je moguće više isključiti iz zdravstvenog sustava.

Istaknula je da je u Hrvatskoj, kao i u svim razvijenim zemljama svijeta, dokazano da privatni sektor pridonosi skraćivanju listi čekanja i podizanju kvalitete zdravstvenih usluga, kao i ukupnoj učinkovitosti javnoga sektora. Podsjetila je da se od ukupnih sredstava za zdravstvo u Hrvatskoj unutar javnoga sektora troši 85 posto sredstava, dok 15 posto otpada na privatni sektor. U EU taj je omjer 70 prema 30 posto, uz trend dodatnog povećanja omjera u korist privatnog zdravstva.

Kovač je optužila HZZO i sustav javnih zdravstvenih ustanova da i dalje čuvaju svoj monopol na tržištu, a taj dominantan položaj koriste kako bi usporili razvoj privatnog sektora. Cijene dijagnostičkih usluga u Hrvatskoj, nakon ovotjedne odluke HZZO-a o smanjenju za 30 posto, niže su u prosjeku za 50 posto u odnosu na cijene u susjednoj Sloveniji.

Takvo je stanje neizdrživo za privatni sektor i samo pokazuje da se kod nas tržište regulira na netržišnim principima, tvrdi Kovač. Također je istaknula kako se tim potezom šalje negativna poruka potencijalnim investitorima u vremenima gospodarske krize i visoke nezaposlenosti.

Ostojić: Nećemo dopustiti monopol pojedinih privatnika u zdravstvu

Ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je danas da neće dopustiti monopol pojedinih privatnika u zdravstvu i najavio da će za ključne dijagnostičke i operativne zahvate uskoro biti raspisan javan i transparentan natječaj na koji se mogu javiti svi privatnici, a bit će prihvaćene najbolje i najpovoljnije ponude.

"Upravo puštamo natječaj jer smo svjesni da postoje liste čekanja za cijeli niz dijagnostike, koji će biti otvoren za sve privatne zdravstvene ustanove, a ne samo za odabrane, kao do sada", istaknuo je Ostojić na konferenciji za novinare. To neće biti natječaj samo za one iza kojih stoje određene grupacije, kaže Ostojić. Svi će se moći javiti, a oni koji budu odabrani dobit će, primjerice, operacijske postupke na ramenu i stopalu.

Ostojić je podsjetio da postoji čak pet privatnih bolnica u Hrvatskoj koje se bave ortopedijom, a do sada su samo tri imale ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO). Što je s druge dvije, upitao je, ustvrdivši kako je riječ o diskriminaciji koju on neće dopuštati.

Onemogućit ćemo povratak na staro i dosadašnje pogodovanje na natječajima. Nema više odlijevanja javnih kuna u privatne džepove, a sve to neće utjecati na kvalitetu zdravstvene zaštite, poručio je Ostojić. Time je odgovorio privatnicima u zdravstvu koji su danas prozvali HZZO i Ministarstvo zdravlja da snižavanjem cijena pretraga za 30 posto, uoči sklapanja novih ugovora, narušavaju stabilnost hrvatskog zdravstvenog sustava.

Tekice i hardver

Velik broj pacijenata na e-listi čekanja (ukupno oko 550.000) Ostojić je objasnio sve većim brojem postupaka koji se prate na listama (sa 16 taj je broj porastao na 270) te propustima u ažuriranju listi. Naime, ne izražavaju se uvijek razlike između prvog i kontrolnog pregleda, a neki pregledi se dvostruko vode u bolnicama.

'Dinamika ljudi na listama čekanja je naprosto potreba usuglašavanja tekica s hardverom. I ništa drugo', rekao je Ostojić.

Kako bi se smanjile liste čekanja i zadržala kvaliteta usluga, privatnici su dobro došli, ali bez pritiska interesnih lobija, dodao je Ostojić. Podsjetivši kako i pacijenti i on, kao ministar, traže odvajanje javnog i privatnog, privatnicima je poručio da svoju kvalitetu dokazuju na tržištu, a ne isključivo radom preko ugovora s HZZO-om. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene