Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostavka Tomislava Karamarka - analiza govora i neverbalne komunikacije

'Ispod krinke, prikrivanja kod Karamarka smo vidjeli i jednu iskrenu emociju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Govor Tomislava Karamarka, ali i neverbalnu komunikaciju analizirala je komunikacijska stručnjakinja i kolumnistica portala Dnevnik.hr Gabrijela Kišiček.

Tomislav Karamarko podnio je danas ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a. Njegov govor, ali i neverbalnu komunikaciju analizirala je za Dnevnik.hr komunikacijska stručnjakinja i kolumnistica portala Dnevnik.hr Gabrijela Kišiček.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko Nju posebno pamti Tomislava Karamarka pod prozorom iznenadilo poznato lice: "A nadao sam se dobrom danu" Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju - 2 Prvo poluvrijeme kampanje Komunikacijska stručnjakinja: "Neke stranke su u problemu zbog dvije bitne stavke. A Milanović? On je predvodnik..."

Posljednjih dana stvorila se atmosfera u stranci i oko nje u kojoj je ostavka bilo očekivan potez pa je i Tomislav Karamarko pokušao na početku svog obraćanja biti ležeran pa i duhovit: 'Moja je dužnost da vas obavijestim o onom što dva-tri dana visi u zraku, da to napokon verbaliziram i izrečem nekoliko suvislih rečenica, i da vam priopćim da podnosim ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a'.

No, komunikacijska stručnjakinja dr.sc. Gabrijela Kišiček, smatra kako je Karamarko bio sve samo ne ležeran.

'Pokušao je izgledati kao da ga to nije pogodilo, kao čovjek koji donosi pravu odluku. No neki su znakovi, verbalni i neverbalni, otkrili da to nije tako, i da ne samo da mu nije lako nego da i tu odluku o ostavci donosi pod prisilom i da zamjera onima koji su ga na to prisilili a to je njegova stranka - HDZ', ocijenila je Kišiček.

Iako je očigledno da je bivši predsjednik HDZ-a trenutno najveći politički gubitnik u Hrvatskoj i da je uvelike odgovoran za ono što se dogodilo, on se trudio ostaviti drugačiji dojam.

'Želio je ostaviti dojam da je siguran u svoju odluku, a sebe je predstavio kao osobu koja ju je donijela samostalno. Kazao je da je spreman snositi odgovornost, da je ponosan na sve ono što je napravio, naglasio je i da je uvijek bio dobar suradnik te da se osjeća čisto i da svakom može pogledati u oči. No, čim se našao u situaciji da odgovara na novinarska pitanja, osobito na ono je li pogriješio, mimika pokazuje da se gospodin Karamarko osjeća nelagodno, čak se čudi, ne želi priznati da je išta krivo napravio i govori da je cijela afera s poslovnom suradnjom njegove supruge i savjetnika MOL-a iskonstruirana', pojašnjava komunikacijska stručnjakinja.

'Bio sam dobar dok se pobjeđivalo'

Karamarko je odlučio igrati na kartu žrtve i vidi se, naglašava, da mu je sve to teško palo.

'Koristio je riječi artiljerijska paljba, gnjusne laži, bio sam izložen neljudskim i nehumanim pritiscima, izmišljotinama... Sebe prikazuje kao žrtvu, a za to što se događa, što mora napustiti čelno mjesto stranke, između redaka krivi HDZ. Između ostalog, rekao je: Ja sam bio dobar dok se pobjeđivalo, svi su bili sretni i zadovoljni i nije se prigovaralo. No, u tom izigravanju žrtve, Karamarko je otišao i korak dalje i kazao da Milanović četiri godine gubi i ostaje predsjednik. To je bilo čak pomalo djetinjasto, ali pokazuje koliko je u stvari povrijeđen od strane HDZ-a', pojasnila je Gabrijela Kišiček i nastavila:

'Ispod krinke, prikrivanja, jedina iskrena emocija koju smo vidjeli kod Tomislava Karamarka je povrijeđenost. Svojom ostavkom želio je ostaviti dojam žrtvenog janjeta, čovjeka protiv kojeg se postupalo nepravedno, ali i osobe koja odlazi da bi sačuvala dignitet domovine, stranke, no i svoj vlastiti.'

OVDJE MOŽETE PROČITATI NJEZINE KOLUMNE.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene