Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politički analitičar

'Oštar mađarski stav upravo je otupio'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politički analitičar profesor Tihomir Cipek u Dnevniku Nove TV komentirao je aktualne teme, izbore u Grčkoj i izbjegličku krizu.

Profesore, što se nakon ovih izbora može promijeniti u Grčkoj i kako?

Pročitajte i ovo Tihomir Cipek, Marija Miholjek i Saša Kopljar Dan nakon izbora Tko je u boljoj poziciji i kakva sudbina čeka onoga tko ne sastavi Vladu?: "Neki su ogorčeni, ali drugi..." Tihomir Cipek, politički analitičar Za Dnevnik Nove TV Tihomir Cipek o zadnjim danima kampanje: "Nije bitna melodija, bitno je da imate gromki početak. Milanović je dobio gromki kraj, ali to nije odjeknulo"

Ništa se bitno ne može promijeniti u Grčkoj. Grčka je u rukama Europske komisije i ona mora provoditi mjere štednje. Problem je što te mjere štednje ne daju nikakve rezultate. Grčki dug sve više i više raste. Ide otprilike preko 200 posto. No ono što tu iznenađuje pokazuje da su se ljudi ipak odlučili da daju šansu Tsiprasu i Syrizi.

Kakva je njihova politička budućnost?

Mislim da oni imaju političku budućnost. Njihov je slogan bio - naša je sutrašnjica. Očito to ovi izbori pokazuju, ako su ove izlazne ankete točne, da oni imaju određenu sutrašnjicu. Njihova je sutrašnjica u okruženju stranaka lijevog centra u koaliciji sa Pasokom i To Potamijem, liberalnim strankama koje će na neki način bdjeti nad time da li se na toj mjeri provode ili ne. Ali očito da to nije ugasilo nadu tim lijevim strankama u Europi poput Podemosa i ostalima koji zagovaraju prestanak s tom politikom štednje. Možemo zaključiti da nakon ovih izbora da nada umire posljednja i da kad se te nade iznevjere imate radikalnu ljevicu i desnicu. Vidite da su dobri rezultati komunističke stranke grčke i Zlatne zore, neofašističke stranke, usudio bih se reći.

Jedan od velikih problema za Grčku, ali i za druge europske zemlje je navala imigranata. Kako gledate na postupke tih zemalja? Primjerice oštar mađarski stav?

Oštar mađarski stav je danas upravo otupio. Dakle, imamo paradoks s jedne strane gradi se ograda na hrvatskoj granici, a s druge strane otvara se ponovno prolaz koji je bio zatvoren između Mađarske i Srbije. Pokazuje se da život ipak ima neka pravila, da vi ne možete zaustaviti te tokove života. Ja bih rekao da ti liberalni utopisti koji kažu da moramo primiti sve - nemaju pravo. A nemaju pravo ni desničari koji govore da će sad Europa postati islamski kalifat. Mislim da će EU pronaći rješenje.

Izbori u Grčkoj - Meimarakis priznao poraz i čestitao Tsiprasu

Kako gledate na reakciju Hrvatske na krizu u ovih par dana?

Mislim da se relativno dobro nosimo. Prvo bih rekao da naši građani prihvaćaju te ljude, da su tolerantni, da im pomažu. Ako gledamo svjetske medije, u svjetskim medijima to je vrlo pozitivno primljeno. Hrvatska naravno gleda svoj interes, kao i ostale članice EU dok se ne pronađe neko zajedničko rješenje i šalju ljude dalje.

Vrlo je zanimljivo, da se problem koji se činio kao nerješiv se ipak polako počeo rješavati, da sve ostale države primaju izbjeglice i da oni idu prema Njemačkoj koja naglašavam treba novu radnu snagu. I još jedna informacija - Njemačka se ipak počela brinuti za to da ide prema uzrocima krize. Danas je bio sastanak Johna Kerryja, visokog dužnosnika američke administracije i ministra vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Waltera Steinmeiera - tema je bila Sirija. A tamo je uzrok krize.

Dakle, uzrok krize je, ja bih rekao, u lošoj vanjskoj politici EU, upitne gospodarske politike i onda naravno demografskim problemima koje Europa ima, pa dio država ima interes primiti izbjeglice, dio država nema. Mislim da će se na kraju stvoriti jedna jedinstvena europska politika uz sve te poteškoće.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene