442292
442292
442292
442292
442292

'Osječka bolnica nema ni za plahte, a još manje za sanaciju višemiljunske štete'

  • , 04.07.2016., 22:32
  • Autor:
  • komentara

S istoka Hrvatske vijest o proglašenju elementarne nepogode. Iznos štete sve je samo ne mali. Više od 190 milijuna kuna. To siromašna Slavonija neće moći sama nadoknaditi.

 
 
 
 
Kako pomoći osječkoj bolnici? (Video: Dnevnik Nove TV)
Kako pomoći osječkoj bolnici? (Video: Dnevnik Nove TV)

Osječka bolnica nema ni za plahte, a još manje za to da sama sanira višemilijunsku štetu. Građani su prvi priskočili u pomoć, ali ovi problemi nadilaze njihove mogućnosti. Gost Dnevnika Nove TV bio je zamjenik ravnatelja dr. Vlatko Kopić.

Kako ćete se sanirati?

Prilikom zadnjeg posjeta ministra zdravlja gospodina Nakića i gospodina Tolušića, nama je obećano da će biti sve riješeno iz sustava ministarstva zdravlja , odnosno iz pričuve iz Vladinih sredstva. Tako da sve ono što je bilo prije nego nas je zadesilo olujno nevrijeme , sve će biti rekonstruirano u početno stanje. Ovo što je kroz donacije, uplate građana, svih koji su bili vojni nam pomoći, sigurno da će povećati standarde na neku višu razinu, nego što je to bilo prije samog olujnog nevremena.

No, obećanje ministra nije nešto što se može sutra realizirati?

Jasno. Ovo je veliki projekt, nešto što je dugo godina zapostavljano. Naravno da će ministarstvo intervenirati na način da to bude riješeno promptno. Ministar je dao naputak da se izrade određeni projekti koji će kratkoročno i dugoročno učiniti neke rekonstrukcije na ključnim segmentima cijelog bolničkog centra. Na tom ćemo ustrajati i krenuti čim prije.

Imate li sada neke velike donatore i mogu konkretno i što prije nešto napraviti?

Hvala Bogu, bilo ih je u tijeku samog nevremena, javljali su se i u sljedeća dva dana postoje tvrtke, poslodavci koji su rekli da će uplatiti. Imamo konkretno, 50.000 eura uplatila je jedna osječka firma koja svojom donacijom želi osigurati boljitak ovom kliničko bolničkom centru. Oni nisu jedini, postoje ustanove, ljudi koji će kupiti i inkubatore i donirati određeni namještaj, određena sredstva na način da čak i svoje usluge ponude kliničko bolničkom centru. To nam je sve potrebno, hvala im svima. Dobro se zakotrljala ova priča. Nadam se da će biti realizirana do kraja i da sve bude bolje nego je to bilo prije.

Gdje su vam mali pacijenti, krevetići su u hodniku?

Ovo je hitna ambulanta za pedijatriju, u drugim prostorima su ambulante koje zaprimaju isto tako i male bolesnike koji jesu tu. Bolesnici su gore na gornjim segmentima. Inzistiramo sada na dnevnim bolnicama da djeca ne ostaju u bolnici duže nego što trebaju. Budući da nemamo dovoljnih kapaciteta situacija je takva – pojava vlažnih prostora i prostora koji nisu adekvatni za djecu, onda ih u biti otpuštamo čim prije da ne zauzimaju prostor koji nije adekvatan.

Što vam je u ovom trenutku najpotrebnije?

Mi funkcioniramo normalno, bez obzira na sve. Sve nam je dobrodošlo. Najključniji su prozori i vrata i namještaj, ono što nam je najviše stradalo. Instalacije su takve kakve jesu. Moramo biti svjesni toga da ne možemo sve riješiti u kratkom vremenu. To nam je isto nužno. Najbolja je varijanta javiti se uvijek prilikom donacija našoj službi koju smo kao uprava mi instalirali da budu upućeni na način gdje donijeti, što nam je najnužnije. Jer ja ne znam iz trenutka u trenutak što nam je trenutno najnužnije jer i građani i firme donose, kupuju, pa se i stanje mijenja iz trenutka u trenutak. Ali sigurno, da sa prethodno napomenutim stvarima neće pogriješiti ako ih donesu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se