Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedan 2 milijuna eura

Osijek: Otvoren pogon za proizvodnju dizela iz plastičnog otpada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći prerađivač plastike u Hrvatskoj uložio je više od dva milijuna eura u pogon za proizvodnju dizela iz plastičnog otpada. To je prvi takav u regiji.

Posao je za sada dobilo 50 ljudi. Dizel od plastike koristi se za proizvodnju struje koju će prodavati HEP-u, a toplinska energija iz procesa služit će za grijanje staklenika koji će se graditi u blizini tvornice.

>>
Bacanje smeća u jednu kantu definitivno postaje PROŠLOST!

'Jedan dio, znači mali dio se ne može reciklirati, ne može se od njega dobiti proizvod od kojeg možemo dobiti novu vrijednost i onda smo prišli tome da idemo na proizvodnju nafte', kazao je vlasnik tvornice Zvonko Bede.

Uz pomoć najmodernije tehnologije, koja nije štetna za okoliš, od kilograma plastike dobije se gotovo kilogram dizela. 'Plastika je ugljikovodik i potrebno je samo, takoreći, skratiti molekule. Dodaje se biomasa kao katalizator i tako dobijemo dizel', kazao je izumitelj tehnologije dr.ing. Christian Koch.

Pročitajte i ovo Smještaj za rehabilitirane ovisnike u Osijeku - 3 Nova šansa Kućni red, rad s psihologom, mogućnost zaposlenja: "Ovdje se život odvija po određenim pravilima" Požar u Osijeku Tijekom noći VIDEO Veliki požar u Osijeku: Vatra progutala napuštenu halu HŽ-a

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene