Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o otpadu

Bacanje smeća u jednu kantu definitivno postaje PROŠLOST!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović predstavio je Zakon o održivom gospodarenju otpadom s naglaskom na ključne novine i poboljšanja u odnosu na važeći Zakon.

Ministar Mihael Zmajlović danas je predstavio Zakon o održivom gospodarenju otpadom.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?" Požar u tvrtki Ekohold u Brckovljanima - 1 Vatra u Brckovljanima FOTO Požar kod Dugog Sela stavljen pod kontrolu: Širio se nesnosan smrad, vatrogasci pozvali pomoć kolega

Glavni cilj Zakona je uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, s jasno propisanim obavezama, odgovornostima i mehanizmima kontrole, uz značajne promjene komunalnih navika građana.

>> Za nerazvrstavanje otpada i do 10.000 kuna kazne!

Do kraja godine općine i gradovi moraju postaviti kante za odvojeno prikupljanje papira i biorazgradivog otpada te uvesti naplatu po masi ili volumenu otpada, obaveza je iz novog Zakona o održivom gospodarenju otpadom kojega je danas u Vladi predstavio resorni ministar Mihael Zmajlović, a o kojem će Sabor glasati u petak. 'Gospodarenje otpadom je ekološko pitanje, jer želimo očuvati čistu Hrvatsku, ali i ekonomsko pitanje jer činjenica da imamo toliko vrijednih sirovina koje ne vraćamo u sustav proizvodnje govori da do sada nismo bili dobri gospodari', rekao je ministar Zmajlović.

Ističe kako su spremnici za odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu, danas rijetko viđena slika u našoj zemlji, ali da će ubrzo postati standard.

Cilj ovog Zakona je, kaže, uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, s jasno propisanim obavezama, odgovornostima i mehanizmima kontrole.

'U Zakonu su zapisani rokovi. Za spremnike za odlaganje su zaduženi gradovi i općine. U slučaju kršenja, postoje sankcije', rekao je Zmajlović.

Ministar je istaknuo da zakon lokalnim jedinicama uvodi obvezu uspostave odvojenog prikupljanja posebnih kategorija otpada te obračuna naplate prikupljenoga komunalnog otpada razmjerno količini predanog otpada prema njegovoj masi ili obujmu posude. Također je rekao kako više neće biti hrpa glomaznog otpada po pločnicima jer zakon propisuje mogućnost njegova besplatnog preuzimanja u reciklažnim dvorištima te obvezu lokalnih jedinica da omoguće odvoz glomaznog otpada na poziv građana.

Kazne će se početi naplaćivati od 1.siječnja 2014. Lokalna samouprava od dana donošenje Uredbe ima tri mjeseca za organizaciju i dostavu posebnih kontejnera u koje će građani odlagati razvrstani otpad. Komunalni redari moći će pregledom kontejnera provjeravati razvrstava li se otpad i naplaćivati kazne ukoliko se to ne čini

Bacanje smeća u jednu kantu tako definitivno postaje prošlost. Novi zakon o gospodarenju otpadom na to obvezuje sve, a za građane koji ne budu razvrstavali otpad predviđa kazne do 10.000 kuna. Dobra je pak vijest da se naknada od 50 lipa za povratnu ambalažu ipak ne ukida.

'Zbog lošeg gospodarenja otpadom se zakopalo u zemlju vrijednih sirovina iz otpada u vrijednosti više od 5 milijardi kuna', zaključio je prije nekoliko dana ministar Zmajlović. (I.D. / J.R. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene