Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod istragama

Osam zastupnika u ovom sazivu Sabora ostalo je bez imuniteta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP je za buduće izbore uveo nova pravila. I zabranu kandidiranja onima s presudama.

Novost na izborima za Sabor je zabrana kandidiranja onima koji služe zatvorsku kaznu u trenutku izbora, odnosno nisu prošli rehabilitacijski rok nakon što su odslužili kaznu za najteža kaznena djela. U isto vrijeme u saborskim foteljama sjede zastupnici s pravomoćnom i nepravomoćnom presudom, s optužnicama, i oni koji su pod istragama. No, ne budu li osuđeni na zatvorsku kaznu, za njih nema prepreke da se ponovno kandidiraju.

Zakone donose, no ne nužno i poštuju. U ovom sazivu Sabora osam zastupnika ostalo je bez imuniteta kako bi se protiv njih mogli pokrenuti istrage ili postupci zbog kaznenih djela.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike" Čelnik SDP-a Peđa Grbin Sasuo po Plenkoviću Grbin na posljednjem skupu: "U srijedu birate između korupcije i laži i Rijeke pravde, trećeg nema"

SDP je za buduće izbore uveo nova pravila. I zabranu kandidiranja onima s presudama.

'Ako je napravljena politička trgovina, priznajmo to javno, nemojmo raditi sramotu i lakrdiju od Sabora'

'U Hrvatski sabor ne mogu biti birane osobe koje su pravomoćno osuđene na kaznu zatvora u trajanju duljem od 6 mjeseci dok takvu kaznu ne izdrže', rekao je u petak u Saboru Peđa Grbin.

U saboru u ovom trenutku sjedi jedan zastupnik s pravomoćnom osudom. HDSSB-ovac Ivan Drmić. Dobio je 2 godine uvjetno uz rok kušnje 5 godina zbog pokušaja podmićivanja suca Vrhovnog suda. I moći će se kandidirati na idućim izborima.

SDP se predomislio!

U SDP-ovim klupama sjedi i nepravomoćno osuđeni Željko Sabo. Zbog podmićivanja gradskih vijećnika dobio je godinu i četiri mjeseca zatvora. Protiv njega je podignuta i druga optužnica zbog pronevjere.  On u Sabor neće moći jedino ako mu presuda postane pravomoćna.

'Zastupnici ne mogu biti osobe koje su osuđene za posebno teška kaznena djela kao što su genocid, ratni zločin ili zlouporaba položaja i ovlasti dok za njih ne nastupi rehabilitacija', objasnio je Grbin u petak.

Ako ne budu osuđeni na kaznu zatvora moći će opet tražiti povjerenje građana

U saborskim klupama sjedi bivša SDP-ovka, i najpoznatija bivša županica Marina Lovrić Merzel. Protiv nje se provodi istraga zbog sumnje upravo u zlouporabu položaja i ovlasti, i drugih djela kojima je oštetila Sisačko moslavačku županiju.

Tu je i bivša šefica porezne uprave protiv koje je u tijeku istraga zbog sumnje u trgovanje utjecajem. Vesna Želježnjak, gradonačelnica Koprivnice, na okrivljeničkoj se klupi našla pod optužbom da je krivotvorila putne naloge.

Također SDP-ov Mario Moharić pod istragom je zbog zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službenih isprava.

Optužnicu ima i HDZ-ov Ante Jerolimov. Razlog- protupravna gradnja.

Iako su postupci u tijeku, svi oni, ako u međuvremenu ne budu osuđeni na kaznu zatvora, imat će mogućnost ponovno tražiti povjerenje građana.

Može to učiniti i Petar Čobanković koji je sam dao ostavku na mjesto zastupnika kada je osuđen na godinu dana zatvora zbog afere Planinska, a kaznu zamijenio radom za opće dobro i odradio je u pučkoj kuhinji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene