Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žestoka rasprava u Saboru

'Ako je napravljena politička trgovina, priznajmo to javno, nemojmo raditi sramotu i lakrdiju od Sabora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Saboru je u petak stankom prekinuto glasovanje o SDP-ovu prijedlogu izmjene izbornog zakona, jer je dio oporbe negodovao zbog toga što im, kako kažu, nije jasno kako će na kraju izgledati odredba kojom se zabranjuje kandidiranje osoba s pravomoćnim sudskim presudama.

SDP je, naime, prihvatio samo dio amandmana Mirele Holy koja je tražila da se kandidiranje do isteka roka rehabilitacije zabrani pravomoćno osuđenima za najteža kaznena djela te zlouporabu položaja i ovlasti.

Pročitajte i ovo Predsjednik SDP-a Peđa Grbin predstavljanje u zagrebu "Kada dobijemo povjerenje građana, Hrvatska više neće biti ista": Koalicija Rijeke pravde predstavila svoj program Peđa Grbin lider bez karizme Tko je Peđa Grbin? SDP-ov "Veli Jože" ispričavao se zbog pjevanja Thompsona i vožnje, a suprugu je branio od skandala

Ostali kojima je izrečena zatvorska kazna dulja od šest mjeseci po njezinu se amandmanu ne bi se mogli kandidirati samo dok su u zatvoru ili ako im izvršenje kazne tek predstoji.

SDP-ov Peđa Grbin kazao je kako se prihvaća dio amandmana po kojemu se ne mogu kandidirati osobe s pravomoćnom osudom na bezuvjetnu kaznu zatvora dulju od šest mjeseci, ako im se u trenutku izbora kazna izvršava ili tek predstoji njezino izvršenje.

Dio amandmana u kojem se specificiraju kaznena djela za koja bi se zabrana kandidiranja produljila do isteka rehabilitacijskog roka SDP ne prihvaća.

'Da sam mlađi, išao bih braniti Ukrajinu'

Holy, međutim, na to nije htjela pristati pa je tražila da se o njezinu amandmanu glasuje u cijelosti, što je pozdravio Ivan Šuker (HDZ).

"Hvala vam, kolegice Holy, što ste spriječili lakrdiju. Kako netko može na amandman koji je sam predložio, na taj amandman prihvatiti amandman. Kako vas nije sram? Ako je napravljena pogrešna politička procjena i politička trgovina, priznajmo to javno, nemojmo raditi sramotu i lakrdiju od Sabora", rekao je Šuker.

Na činjenicu da je SDP u nekoliko navrata mijenjao prijedlog o zabrani kandidiranja upozorio je i laburist Dragutin Lesar.

"Kako možemo dijelom prihvatiti amandman kolegice Holy uz amandman SDP-a? Kakva je to sada zakonska odredba o zabrani kandidiranja, u jednom amandmanu s rehabilitacijskim rokom, u drugom bez njega i za koja kaznena djela", upitao je Lesar i zatražio stanku u kojoj bi, kaže, SDP na papir trebao napisati što se stvarno donosi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene