Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To nam je dužnost'

Miljenić: Hrvatske će pregovore Srbije s EU uvjetovati novim postupcima za ratne zločine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izajvio je danas za Hrvatski radio da negativno gleda na puštanje Vojislava Šešelja iz haškog pritvora te istaknuo da će Hrvatska napredovanje Srbije u pregovorima s EU uvjetovati novim optužnicama i suđenjima za ratne zločine.

"To nam je dužnost i niti jedna hrvatska vlada ne može od toga odstupitit. Srbija se mora držati određenih kriterija koji su bili postavljeni i nama. I reći nekome da Ovčara završava na činu kapetana bivše JNA je potpuno neprihvatljivo", kazao je Miljenić.

Pročitajte i ovo Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž" Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Dodao je da kažnjavanje odgovornih za ratne zločine mora ići do "najvišeg vrha". "Sada je umro Veljko Kadijević, što ja mislim da je također grozno da je čovjek umro bez da mu je suđeno. Stvarno smatram da mu je trebalo suditi jer je vodio vojsku koja je činila zločine na našem području i na tome ćemo inzistirati sada i uvijek", rekao je Miljenić.

Ustvrdio je da ima i drugih koji moraju biti dovedeni pred lice pravde. "Srbiji mora biti jasno da ih to čeka i što prije počnu za njih je bolje. To je jednostavno tako i mi odstupiti nećemo", rekao je Miljenić u emisiji "A sada Vlada".

Kometirajući Šešeljevo puštanje na slobodu Miljenić je kazao da je "grozno što Haški sud nije mogao to suđenje dovesti do kraja".

VIDEO Doček Šešelja u Beogradu: Braćo i sestre, Haag me brutalno izbacio iz tamnice!

Ponovio je i da u Hrvatskoj nema sudskih procesa koji bi bili povezani s politikom i na koje bi politika utjecala. "Mi kao politika, kao vladajući sada i da želimo nemamo niti jedan mehanizam da bi to napravili", rekao je Miljenić. Kazao je da to dokazuju i napadi iz sudačkih krugova do kojih, kako je rekao, ne bi dolazilo da politika na njih ima utjecaj.

Kazao je da je gospodar svih postupaka Državno odvjetništvo koje je pokazalo da štedi "ni vladajuće niti one druge" te da "ide protiv svih za koga se nađe osnovana sumnja".

Osvrčući se na nedavnu situaciju u Zagrebu kada je tijekom ovrhe došlo do pucnjave ministar je kazao da su prosvjedi zbog ovrha legitimni, ali nasilje nikad te da se građani moraju boriti u postupku prije ovrhe, jer kada do nje dođe "sve je gotovo".

Komentirao je i optužbe predsjednika Udruge javnih ovršitelja Vedrana Vidmara da je u sukobu interesa, ističući da otkad je ministar nema nikakve veze s predmetima na kojima je radio kao odvjetnik. "Neka se sve prijavi pa će povjerenstvo odlučiti o sukobu interesa. Razmišljao sam i o tužbama, no mi političari trebamo trpiti više od drugih", poručio je Miljenić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene