Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprezno vozite

Orkanska bura u Makarskoj i Zadru: Mjestimice dostiže brzinu od 200km/h

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Orkanska bura otežava promet. Na Makarskom primorju na udare puše i do 160 kilometara na sat.

Na Makarskom primorju u ponedjeljak prijepodne puše orkanska bura 90 kilometara na sat, a na udare i do 160 km na sat, koliko je zabilježeno u meteorološkoj stanici Osejava u Makarskoj.

Pročitajte i ovo Autobus Prometa u Splitu Najgora opcija za građane Splitski Promet upozorio gradove i općine: "Ukinut ćemo autobusne linije" Snijeg pada na višim predjelima Gorskog kotara i Like Očekuje se i sutra Snijeg pada na višim predjelima Gorskog kotara i Like: Pogledajte koliko ga ima

Ceste na Primorju su prohodne, ali zbog jačih bočnih udara vjetra potrebna je opreznija vožnja kod svetišta Vepric i Baškog Polja. Zbog jakog vjetra brzina kretanja vozila na brzoj prometnici od Baškog Polja do tunela Sveti Ilija u Bastu ograničena je na 60 kilometara na sat.

Na prometnici Makarska-Vrgorac preko Biokova cesta je prohodna, ali je obvezna zimska oprema.

Bura nije pričinila značajnije štete u Makarskoj - oštećeno je nekoliko semafora, reklamnih panoa, tendi, a vatrogasci su prošle noći i jutros imali 14 intervencija, među kojima i uklanjanje borovih grana s prometnica.

Kaos u Splitu: Orkanska bura lomila stabla, oštećeno nekoliko vozila

Na biokovskom predjelu Vošac u Planinarskom domu još od jučer su šestorica mladića iz Makarske koji se ne mogu probiti kroz visoke snježne nanose pa su jutros pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanje (HGSS) krenuli iz Makarske prema njima kako bi im pružili pomoć. Budući da je biokovska prometnica prekrivena snijegom i okovana ledom, do njih je jedino mogući dolazak planinskim putem Makarska – Makar – Vošac.

Prema informaciji tajnika makarske službe HGSS-a Milana Bulatovića, mladići nisu životno ugroženi, imaju hrane i ogrijeva i u kontaktu su sa HGSS-om pa se očekuje da ta akcija bude okončana danas poslijepodne.

Iz Gradskog centra Osejava u Makarskoj poručuju kako je biokovska planinska cesta okovana snijegom i ledom i za ovako hladna vremena ne preporuča se odlazak na Biokovo.

Promet otežan i podno Velebita

Orkanska buda otežava promet podno Velebita. U Zadru je dostizala udare i do 200 kilometara na sat.

Ponedjeljak će na Jadranu biti pretežno sunčan i vjetrovit, mjestimice uz umjereno naoblaku.

FOTO Olujno jugo i orkanska bura haraju Dalmacijom i sjevernim Jadranom

U unutrašnjosti djelomice sunačno, a uz povremeno više oblaka ponegdje može pasti malo snijega, javlja DHMZ.

Puhat će slab do umjereni sjeverni, a u Slavoniji i sjeverozapadni vjetar. Na Jadranu će puhat jaka i olujna bura, s mjestimice orkanskim udarima, koja će postupn slabjeti. Najviša dnevna tempratura zraka kretat će se od -6 do -1, a na Jadranu od 0 do 5 stupnjeva Celzijevih.

U utorak i do -12 stupnjeva Celzijevih

Utorak će u većem dijelu Hrvatske biti djelomice sunčan, vjetrovit i vrlo hladan. Na kopnu uz promjenjivu naoblaku ponegdje može pasti vrlo malo snijega, a najsunčanija će biti Dalmacija.

Puhat će umjeren i povremeno jak sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu jaka i olujna bura, mjestimice s orkanskim udarima, javlja DHMZ.

Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od -12 do -7, na Jadranu od -4 do 1 stupnjeva Celzijevih, dok će najviša dnevna temperatura biti od -8 do -3 na kopnu te od -1 do 4 stupnjeva Celzijevih na Jadranu.

Bura u Podvelebitskom primorju oštetila dalekovode

U Gospiću je palo 20, a na Zavižanu 26 centimetara snijega. Uslijed jake bure u Podvelebitskom primorju koja ima orkanske udare, oštećeni su dalekovodi pa su od nedjelje navečer bez električne struje naselja u Podgorju - Barić, Draga, Lukovo Šugarje te Jablanac i okolica.

U gospićkoj 'Elektrolici' u ponedjeljak se doznaje da otklanjanje kvarova otežava orkanska bura. Ipak, očekuju da će kvarovi biti otklonjeni do kraja dana.

U Gospiću je jutros izmjereno -7 Celzijevih stupnjeva. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene