Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tko će čuvati djecu?

Roditeljima treba organizirana podrška: "Roditeljstvo je kao onaj vlakić smrti, vozite se i nikad ne znate što vas čeka"

Aktualno Galerija Dijete, ilustracija Dijete, ilustracija Foto: Getty Images Dijete - 1 Dijete - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Marija, majka Marija, majka Foto: DNEVNIK.hr +0 Dara, baka Galerija 1/5 >>
Podrška institucija roditeljstvu nikad nije bila potrebnija. Osim na godišnjem odmoru, roditeljima je u užurbanom ritmu života sve teže organizirati kvalitetnu brigu za djecu. Mjesta u vrtićima je premalo, a baka servis - nije svima dostupan. Na korištenje dopusta pojačano se poziva i očeve.

Zaključci Rodine Konferencije o podršci roditeljstvu su da dio tereta treba prebaciti na očeve.

"Smatramo da je jedan mali korak ipak očinski dopust, koji smo predvidjeli u sljedećem razdoblju, u ovom trenutku on je 10 dana. To je preporuka za sve naše očeve", kaže Željka Josić, državna tajnica Ministarstva demografije.

"Muž ima popodnevne smjene pa ga nema po 12 sati, ugostiteljstvo je nezahvalan posao", kaže Tihana, koja i sama radi u ugostiteljstvu.

Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja pričala je i s bakom Darom koja čuva unuka. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Za mame i tate: Koja je razlika između rodiljnog i roditeljskog dopusta i do koje djetetove godine se smije koristiti

"Krenuo je u vrtić. ali nije išlo, pa ćemo do jeseni... Plakao je, pa neće, pa onda korona, pa su tete bile bolesne i eto tako", opisala je baka Dara.

"Mislim da je roditeljstvo kao onaj vlakić smrti, vozite se i nikad ne znate što vas čeka na sljedećem zavoju", kaže Karla.

Autorica njemačkih bestselera o odgoju djece kaže - dobro je biti nesiguran u odgoju. "Tako se pronalaze novi putevi", kazala je Nicola Schmidt, publicistica.

Najbolji put je biti intuitivan, pitala je reporterka.

"Zapravo, nije. Jer intuicija se oslanja na osjećaj koji se sastoji od iskustva i naučenog ponašanja. Pa ako su Vaši roditelji bili grubi, i Vi ćete inituivno biti grubi prema svom djetetu. Radite tako, jer bolje ne znate. Slušajte svoj osjećaj, ali koristite mozak, također", poručuje Schmidt.

Doduše, majke su sve zrelije i pametnije, u Hrvatskoj prvi put rađaju u 31. godini, ali će u budućnosti i bake biti sve starije...

Dara veli kako ne očekuje da će se odmoriti u mirovini već - "kad umre", kazala je reporterki Golji kroz smijeh.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene