Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepravomoćna presuda

Optuženici za ratni zločin u Trpinji proglašeni krivima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće za ratne zločine osječkoga Županijskog suda svima im je produljilo istražni zatvor, koji može trajati do nove odluke suda, a najdulje do pravomoćnosti presude.

Nepravomoćnom presudom osječkoga Županijskog suda sva desetorica optuženih za kaznena djela ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika u Trpinji 1991. godine proglašeni su krivima i osuđeni na kazne od pet do 20 godina zatvora.

Pročitajte i ovo Denis Lingart osuđen na 13 godina zatvora Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na električnom romobilu: Pištoljem prijeto djelatnicima Ilustracija Ratni invalidi Doktor "liječio" mrtve ljude, a račune za to slao gradu: "Radilo se o osjetljivoj populaciji"

Nakon suđenja, koje je počelo u listopadu ove godine, zbog ubojstva 43 osobe - 13 civila i 30 hrvatskih branitelja u okolici Trpinje, najveću kaznu od 20 godina zatvora dobili su prvooptuženi Stevo Pantić i drugooptuženi Milisav Atanacković.

Na kazne zatvora od 14 godina osuđeni su Milenko Pantić, Đoko Stajić, Zoran Gajanin, Simo Stević i Jerko Mičić.

Osumnjičenima za ratni zločin u Trpinji jednomjesečni istražni zatvor

Na kaznu zatvora od 12 godina nepravomoćno su osuđeni Zoran Ranković i Željko Vuković, a Miroslav Kovačević osuđen je na petogodišnju zatvorsku kaznu.

Vijeće za ratne zločine osječkoga Županijskog suda svima im je produljilo istražni zatvor, koji može trajati do nove odluke suda, a najdulje do pravomoćnosti presude.

Optužnica ih je teretila da su ta kaznena djela ratnog zločina počinili od rujna do kraja studenoga 1991. kao pripadnici pobunjeničkih paravojnih i pararedarstvenih snaga. Tereti ih se da su zapovijedali i sudjelovali u protuzakonitom lišavanju slobode, zlostavljanju, mučenju i usmrćivanju hrvatskih civila i zarobljenih hrvatskih branitelja. Optuženi su, među ostalim, da su uhićene civile i branitelje tukli šakama, kundacima i palicama, prijetili im da će im motornom pilom odrezati ruke i noge, tjerali ih da pjevaju četničke pjesme, silovali dvije uhićene žene, te da su 43 žrtve odvezli do Bobotskog kanala, gdje su ih ubili i zakopali.

Devetorica optuženih uhićeni su u srpnju prošle godine, a jedan u veljači ove godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene