443452
443452
443452
443452
443452

Načelnik općine Lopar optužen zbog 'pozajmice' od 370.000 kuna

  • , 15.07.2016., 16:16
  • Autor:
  • komentara

Protiv načelnika Općine Lopar Alena Andreškića Uskok je nakon provedene istrage podignuo optužnicu na Županijskom sudu u Rijeci zbog podizanja 370.000 kuna pozajmica od općine bez ugovorenog roka povrata čime je, po tvrdnjama tužiteljstva, oštetio općinski proračun.

 
 
 
 
Kune (Foto: Pixell)
Kune (Foto: Pixell)

Optužen je za zlouporabu položaja i ovlasti jer je utvrđeno da je, kao načelnik općine, od 11. siječnja 2010. do 31. prosinca 2013. s ciljem stjecanja nepripadne imovinske koristi, u 72 navrata s općinom zaključio ugovore o novčanim pozajmicama od 1000 do 15.000 kuna, izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.

Te poslove obavljao je protivno Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi i Statutu Općine Lopar te bez odluke Općinskog vijeća. Nadalje, u odlukama o izvršavanju općinskog proračuna nije bila predviđena isplata novca iz proračuna za tu namjenu, izvijestio je Uskok.

Alen Andreškić danas se nije javljao na telefonske pozive. U izjavi za Novi list početkom 2015. nakon objavljenog izvješća revizije, utvrdio je da je pozajmice uzimao radi dobrobiti općine.

Kako je tada rekao, tim novcima je kupovao dokumentaciju koja je bila potrebna općini u imovinsko-pravnim postupcima. Tu dokumentaciju općina nije mogla otkupiti jer su nabavljani od fizičkih osoba koje te dokumente imaju u privatnim zbirkama i arhivima. Dodao je i da je pomoću tako nabavljenih dokumenata općina ostvarila veliku materijalnu dobit. Andreškić je tada ustvrdio da je u slučaju pozajmica sve provedeno prema pravilima i propisima jer se točno znalo tko je dužan vratiti pozajmice.

Općina Lopar je utemeljena 2006. izdvajanjem iz Grada Raba. Alen Andreškić (HDZ) je općinski načelnik od osnutka. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se