Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprodaja ili olakšavanje investicija?

Oporbu strah gubitka nacionalnog identiteta, Vrdoljak inzistira: Nema prodaje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osmodnevna javna rasprava očito je bila prekratka za Zakon o strateškim investicijama za koji Vlada tvrdi da će smanjiti birokratske poteškoće investitora, a Crkva, zeleni i oporba da će dovesti do rasprodaje javnog dobra. Ministar Vrdoljak poziva zainteresirane da mu šalju prijedloge kako poboljšati zakon prije slanja u Sabor.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak od spornog Zakona o strateškim investicijama ne odustaje. 'Nema prodaje! Ovo nije prodaja, ovo je šansa. Ovaj zakon ništa ne prodaje, ovaj zakon samo daje šansu da netko u ovoj zemlji dobije posao', kaže ministar.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Andrej Plenković Reakcija na predsjednika "To je protuustavni napad": Vlada odgovorila Milanoviću, tvrde da Plenković nije mogao tražiti provjeru Turudića

Da bi to ubrzala, Vlada izdavanje svih dozvola za investicije iznad 150 milijuna kuna preuzima na sebe. Za oporbu to je diskriminacija ostalih. 'Pogodujemo krupnom kapitalu jer samo krupni kapital može uložiti iznad 150 milijuna kuna', kaže HDZ-ovac Darko Milinović.

>> I Milinović protiv 'rasprodaje': Žele Hrvatsku ostaviti bez suvereniteta!

Birokracija koju Vlada želi ubrzati ne zapinje svugdje. Pozitivan primjer je općina Dugopolje koja je u poduzetničku zonu privukla oko pet milijardi kuna investicija. U Vladi smatraju da je takvih primjera premalo. 'Ako prepustite na razinu odlučivanja nadležnim tjelima, investitor neće doći do kraja. Neće. Trebat će mu nekoliko godina. I to su ogromni prigovori investitora', kaže ministar financija Slavko Linić.

'U jednoj općini se na jedan način tumači jedna uredba, a onda u drugoj općini koja je, zamislite, 40 kilometara dalje, na drugi način', kaže ministar Vrdoljak.

Vlada će bez ograničenja odlučivati o javnome dobru poput voda, šuma i cesta, a jedino što je ograničava su prostorni planovi lokalnih zajednica. 'Ovim zakonom se nažalost omogućava, fleksibilnim tumačenjem tog zakona, da ostanemo bez, eto, i tog nacionalnog identiteta', kaže Darko Milinović.

Kratka javna rasprava je završila, ali za prijedloge zainteresiranih još nije kasno. 'A uvjet je da to što se predlaže ne usporava investitorima i kapitalu šansu da investira', kaže ministar Vrdoljak. Kad se zakon izglasa, Vladu se neće moći usporiti da pogoduje i eventualno lošoj investiciji. Kazna može doći jedino na izborima, a za javno dobro tada može biti prekasno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene