Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredna konferencija

OŠTRO PO VLADI 'Ako Imunološki ide u stečaj, Vrdoljak treba u zatvor! Ovo je namještaljka i pljačka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskom saboru u četvrtak je održana izvanredna konferencija sazvana zbog odluke vlade o Imunološkom zavodu.

Na izvanrednoj konferenciji su sudjelovali predstavnici HDZ-a, HSS-a, HDSSB-a, HSP-a, predstavnici Reformista te nekolicina nezavisnih zastupnika koji su se osvrnuli na najavu vlade koja je najavila donošenje odluke o sudbini imunološkog.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

Oporba okupljena na press konferenciji, žestoko je kritizirala odluku vlade koja je odbila ponudu društva Visia Croatica za kupnju Imunološkog zavoda. Razlog tome je da Visia Croatica nije uspjela dokazati da će ispuniti sve natječajne uvjete nakon preuzimanja Imunološkog.

'Ponuda Visije Croatice za Imunološki ima određene nedorečenosti i nepoznanice u Planu poslovanja. Ne može se netko igrati s našom krvlju', komentirao je Vrdoljak.

Saborska oporba: Vlada prikriva proračunski deficit

'Nevjerojatno je da takozvana lijeva vlada radi protiv dioničarstva građana, da prodaje državne tvrtke, guši Jadran i prodaje krv građana. Imunološki će vjerojatno u stečaj, a ako oni odu u stečaj Vrdoljak treba u zatvor, jer je ovo namještaljka i pljačka', kazao je Branko Hrg, predsjednik HSS-a, te dodao kako je odbijanje Visije Croatice 'možda cijena buduće koalicije'.

Hrg kaže da nema pravog obrazloženja zašto se odbija ponuda Visie, ali da se neslužbeno čuje kako se s prijedlogom DUUDI-ja nije složio Vrdoljak.

'Očito je da je neki interes u pitanju', smatra Hrg pitajući se zašto premijer Zoran Milanović prihvaća HNS-ov pritisak?

Potpredsjednik Hrvatskog sabora, HDZ-ov Željko Reiner, kazao je kako je Imunološki zavod od nacionalnog interesa te napomenuo kako bogatije zemlje od Hrvatske nemaju takvu instituciju kao što je hrvatski Imunološki zavod.

'Umjesto da ju čuva kao zjenicu oka, Vlada, nakon što su ispunjeni svi uvjeti, odlučuje da će ih zanemariti i da ne želi prodati tom nego vjerojatno nekom drugom ponuđaču', kazao je Reiner te dodao da nema sumnje da će Imunološki u rujnu krenuti u stečaj.

'Prodat će ga za sitan novac i time nanijeti nenacionalnu štetu. Ovo će biti treći skandal nakon Croatia osiguranja i istraživanja nafte i plina', istaknuo je Reiner.

'Reformisti nisu za državno upravljanje ali svjesni smo važnosti državne imovine. Moramo preuzeti odgovornost jer ovo nije rješenje', kazao je Petar Baranović te dodao kako će prodaja nakon stečaja izazvati velike gubitke te ju je nazvao 'bagatelnom'.

'Bisere hrvatske proizvodne poput Plive i INE bacili smo pod noge, a sad ista sudbina čeka Imunološki zavod. Neka Vlada preuzme odgovornost', kazao je Baranović.

I HDSSB-ov zastupnik Boro Grububišić kaže da Vlada vjerojatno zna kome će prodati Imunološki.

'Vidjet ćemo kome, sve to zaslužuje ne samo ostavke, nego i istražni i kazneni progon', poručuje Grubišić kojem je zanimljiva i činjenica da je Vladi trebalo tri mjeseca da donese negativnu odluku o jedinom ponuđaču za Imunološki.

Iz Vladine odluke potpuno je jasno nepovjerenje prema građanskom dioničarstvu i hrvatskim građanima koji su željeli sudjelovati u preuzimanju Imunološkog, kazao je HDSSB-ov zastupnik.

Bandić poručio Vladi da ili riješi pitanje Imunološkog ili da ga prepusti Gradu Zagrebu

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u četvrtak da će se Grad Zagreb javiti na ponovni natječaj za Imunološki zavod te je uvjeren da će dati najbolju ponudu, a Vladi je poručio da ili riješi pitanje Imunološkog zavoda ili da ga prepusti Gradu.

"Željno očekujem novi natječaj gdje će Grad Zagreb ponovno ponuditi najbolju ponudu. Neka Vlada i resorna ministarstva to riješe - zaposle ljude i nastave proizvodnju ili neka to pošteno odrade i daju šansu Gradu Zagrebu kao najboljem ponuđaču da spasi Imunološki", rekao je zagrebački gradonačelnik na konferenciji za novinare u povodu predstavljanja projekta groblja za kućne ljubimce u Dumovcu.

Bilo bi, kaže, sramota da se to ne spasi, budući da se radi o 123 godine tradicije, 120 ljudi koji su tamo zaposleni te četiri pripravka koja su strateški interes ove zemlje.

"To jedino može riješiti Vlada, ako to neće, neka to prepuste nama", poručio je Bandić.

"Ako Zagreb s 13 milijardi kuna u proračunu Grada i Holdinga nema 20 milijuna eura ili 150 milijuna kuna uvijek u proračunu da intervenira za kapitalni projekt, onda ne treba mene kao gradonačelnika na čelu Grada, a još manje Slavka Kojića kao šefa financija", ustvrdio je.

Vlada na današnjoj sjednici nije prihvatila obvezujuću ponudu Visie Croatice za kupnju dijela vlasničkog udjela u Imunološkom zavodu jer je, nakon konzultacija s upravom i sindikatima, zaključila da ponuda ne može garantirati opstojnost Imunološkog.

Visia Croatica jedina je podnijela obvezujuću ponudu za kupnju 73 posto dionica zavoda. Vlada bi trebala donijeti odluku i o raspisivanju novog natječaja. (Hina/M.G.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene