Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava o povjerenju

O smjeni ministrice Vučković: "Pokazali ste da se vi razumijete u slavonsku svinju, koliko ja u opuzensku mandarinu"

Nakon što je predstavio Anušića, premijer Andrej Plenković morao je braniti ministricu poljoprivrede Mariju Vučković.

Oporba želi da joj parlament izglasa nepovjerenje.

"Nemojte mi ministrice zamjeriti, protiv vas osobno nemam ništa, nego protiv vaše politike, ali ovim potezima ste pokazali da se vi razumijete u slavonsku svinju, koliko ja u opuzensku mandarinu. A ja se u opuzensku mandarinu apsolutno ništa ne razumijem", rekao je suverenist Marijan Pavliček (HS). 

"Što su radili dosada, onda kada se i pojavila? Kakve su bile mjere? Ubijali zdravo i bolesno, sve se ubijalo.. time su zabili i zadnji čavao u lijes Slavoniji", rekao je zastupnik Domagoj Hajduković.

Pročitajte i ovo Policija spasila migrante na području Novske - 6 Poplavljeno područje FOTO/VIDEO Dramatična snimka akcije: Pogledajte kako su specijalci kod Novske spasili 28migranata

Pročitajte i ovo Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Rasprava o povjerenju Ministrica progovorila o nezakonitom premještanju svinja i poručila: "Mislim da su svi njihovi navodi krivi"

"Kako vaš vođa čiju majicu nosite, gospodin Pokrovac, koliko ja znam on nije prase odgojio unazad 20 godina", rekao je Stipan Šašlin.

"On predstavlja nezadovoljne svinjogojce. Pa ministrica nije vidjela svinjokolje dok nije postala ministrica, pa vodi ministarstvo poljoprivrede. kakve to veze ima", poručio je Pavliček.

Plenković pozvao na prestanak obmanjivanja javnosti o svinjskoj kugi

Premijer Andrej Plenković pozvao je u srijedu u Saboru da se prestane s obmanjivanjem javnosti i politiziranjem s temom afričke svinje kuge (ASK) a koju neke stranke koriste kako bi bile politički vidljivije.

"Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja ministrici Mariji Vučković podudara se s politikantskim napadima manjih, ne pretjerano kreativnih političkih stranaka koje koriste bolest afričke svinjske kuge kako bi , osobito na istoku Slavonije, manipulirali dijelom sugrađana i pritom ostvarili političku vidljivost najčešće iznoseći znanstveno neutemeljene i lažne informacije” , kazao je Plenković braneći ministricu poljoprivrede čiji opoziv traži 39 oporbenih zastupnika.

"Ova inicijativa je parazitiranje na afričkoj svinjskoj kugi i nalik neuspješnoj inicijativi za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša kada je skupina antivaksera, teoretičara zavjere, bila protiv mjera stožera usmjerenih zaštiti zdravlja”, rekao je.

Dodao je i kako od 39 potpisnika inicijative njih skoro pola (18) su lupetala koji su demonstrirali svoju kulturu i pristup politici razbijanjem saborskog inventara i svima nama oduzimaju vrijeme.

Plenković je istaknuo da protiv ASK nema cjepiva ni lijeka te da je jedini način borbe protiv te bolesti poduzimati mjere koje su se poduzimale i poklanjanje povjerenja znanosti i struci.

Vlada je odmah po pojavi bolesti osnovala nacionalni krizni stožer, donijela rješenje o zonama ograničenja, mjerama kontrole za suzbijanje, aktivirani su punktovi s policijskim nadzorom, održavani sastanci sa predstavnicima sektora svinjogojstva i lokalnim čelnicima, poslani veterinari, naveo je.

"Reakcije su suprotno navodima kreativaca i ovih koji uništavaju saborski inventar bile pravodobne, poduzete mjere u skladu s onime što radi država članica EU-a”, kazao je.

Poručio je da se vodilo računa i o mjerama pomoći svinjogojcima, dosad je isplaćeno 6,3 milijuna eura za 1112 korisnika, a pritom se kompenziralo posjednike bez obzira na razinu sigurnosne kategorije.

"Od onih koji su došli u Ministarstvo poljoprivrede i ministrici uvjetovali nekakve ideje, većina niti ima svinje niti se bavi svinjogojstvom”, rekao je premijer.

Ministrica Vučković poručila je da su preventivne radnje protiv ASK počele 2018. te je započeo projekt kategorizacije. Održano je i niz edukacija, kazala je.

Strašnom manipulacijom Vučković je ocijenila prozivanje ravnateljice Uprave za veterinarstvo i sigurnosti hrane koja je na početku pojave bolesti iskoristila dva od 20 dana godišnjeg odmora.

Stožer za obranu hrvatskog sela kreće u prosvjede 

Stožer za obranu hrvatskog sela najavio je kako će 23. studenoga krenuti u prosvjede nezadovoljan mjerama koje država provodi u suzbijanju afričke svinjske kuge koja je zahvatila dijelove istočnoslavonskih, a ponajviše Vukovarsko-srijemske županije.

Na sastanku članova i simpazitera Stožera, održanom u srijedu navečer u Retkovcima nedaleko Vinkovaca, predsjednik Stožera Tomislav Pokrovac osvrnuo se i na nedavni odlazak članova Stožera u Ministarstvo poljoprivrede na sastanak s ministricom Marijom Vučković.

Sastanak su članovi Stožera napustili nakon samo nekoliko minuta jer im ministrica nije odgovorila na pitanje pristaje li ili ne na njihove zahtjeve.

"Njima jednostavno nije stalo do nas, do hrvatske poljoprivrede, stočarstva, pa, rekao bih, ni do hrvatske države. Mi nismo kod ministrice došli sa zahtjevima na koje mora odgovoriti u tri minute. Ministrica je imala naše zahtjeve još prije tri tjedna i znala je što tražimo. Oni jednostavno nemaju dobru volju", rekao je Pokrovac.

Svinjogojce je pozvao na solidarnost i međusobnu potporu kako bi se izborili u borbi s, kako je kazao, "nesposobnom Vladom i nesposobnim ministarstvom".

"Ovo je izravna prijetnja našoj egzistenciji. Gledajte samo izjave premijera Plenkovića kako nas naziva. Ako premijeru i ministrici trebaju ljudi koji će štititi njihovu nakaradnu politiku, mi nismo ti", kazao je komentirajući današnji sastanak premijera s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore.

Također je kazao kako pred novinarima ne želi reći gdje će se i u koje vrijeme održati prosvjedi, osim da će biti 23. studenoga.

"Nećemo nikoga napasti, nego braniti pravo na vlastitu opstojnost", poručio je Pokrovac.

Stožer za zaštitu hrvatskog sela zahtjeva stavljanje izvan snage naredbe Ministarstva poljoprivrede kao i zaustavljanje eutanazije svinja, prestanak svih oblika kategorizacije objekata za držanje svinja, hitno ukidanje zabrane klanja svinja, da se omogući klanje u vlastitim objektima uz prethodni nadzor veterinara,

Zatim, da se uzgajivačima kojima su svinje eutanizirane osigura redovna mjesečna potpora dok ne stanu ponovno na noge, kao i da se omogući slobodna trgovina nezaraženim svinjama.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene