Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA MAKARSKOJ RIVIJERI

Ova mala hrvatska općina protiv demografske krize bori se i – poticanjem potpomognute oplodnje

Obitelj na plaži
Obitelj na plaži DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Obitelj na plaži Obitelj na plaži Foto: DNEVNIK.hr Općina Gradac Općina Gradac Foto: DNEVNIK.hr Matko Burić Matko Burić Foto: DNEVNIK.hr Iva Vujičić Iva Vujičić Foto: DNEVNIK.hr +2 Ines Galerija 1/7 >>
Općina Gradac ima katastrofalan trend iseljavanja, no ne čeka državu da im riješi demografske probleme. Odgovor na zabrinjavajući demografski trend pokušava zaustaviti nizom mjera, po novom i sufinanciranjem potpomognute oplodnje.

U posljednjih deset godina mala općina Gradac izgubila je čak 700 stanovnika. Podatak je to koji je označio alarm u ovom mjestu na jugu makarske rivijere, pa je mladi SDP-ov načelnik uveo niz mjera kako bi pokušali zaustaviti taj negativni demografski trend.

Pročitajte i ovo Euro Dugogodišnji projekt Jedna europska država svojim građanima isplatit će 20.000 eura bespovratnih sredstava: Uvjet je samo jedan Grijanje Dvosjekli mač za Plenkovića Nakon packi iz EU-a rast će cijene struje? ''Mogla bi se i udvostručiti"

Naknade za novorođene podigli su na devet tisuća kuna za prvo te petnaest tisuća kuna za treće i svako iduće dijete. Uveli su i ispomoć za one parove koji se nalaze u često i financijski iscrpljujućem procesu u liječenju neplodnosti.

„Mislili smo i na roditelje koji ne mogu prirodnim putem dobiti djecu ili koji imaju poteškoća te smo za potpomognutu oplodnju propisali godišnju naknadu od pet tisuća kuna“, objašnjava načelnik Matko Burić.

Poticajnu stanogradnju planiraju bez sudjelovanja države. Mladim obiteljima odlučili su ponuditi i stanove. „Gradit ćemo dvije zgrade za početak. Ne idemo s APN-om, idemo samostalno jer uvjeti APN-a, kako su koncipirani, te zgrade se pretvore, nažalost, u apartmanska naselja“, tvrdi Burić. Europskim novcem financirali su obnovu i produljeni rad vrtića.

„On košta petsto kuna, znači najjeftiniji je u Hrvatskoj. Besplatan je za obitelji s četiri i više djece, a popust imaju branitelji i vatrogasci“, kaže Iva Vujičić, stručna suradnica za EU projekte.

Potezi su to za koje imaju podršku sumještana. Ivana je oduševljena jer smatra da se stvarno daju poticaji za djecu, a s njom se slaže i Ines, koja najavljuje još djece. „Pa, najprije ćemo drugo, pa ćemo onda vidjeti hoće li doći do toga trećeg, ali odlično u svakom slučaju, to je stvarno savršeno“, dodaje.

Uz studente iz socijalno ugroženih obitelji, mjesečne stipendije od 700 kuna dobivaju svi oni s vrlo dobrim prosjekom ocjena. Općinari su mislili i na srednjoškolce, pa im je svima osiguran besplatan autobus do škole. Maturantima se poklanja po šesto kuna za kupnju odijela ili haljine za maturalni ples.

Onima koji pokreću vlastiti posao nude po 10 tisuća kuna, a dodatni bonus od 7500 ide povratnicima iz Njemačke ili Irske. Uz ovakve mjere nostalgija za suncem i morem ne bi trebala biti jedini razlog za povratak.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene