Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispričao se

Jovanović: Žao mi je ako sam nekoga uvrijedio, bit ću blaži u izričaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica vlade Milanka Opačić rekla je danas u Hrvatskom saboru kako vlada daje potporu ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću te kako smatraju da dobro radi svoj posao.

Ministar znanosti prosvjete i sporta Željko Jovanović reagirajući na raspravu Hrvatskom saboru o pokretanju pitanja njegova povjerenja, rekao kako je u svojim istupima ponekad možda bio presnažan te se ispričao ako je svojom retorikom nekoga povrijedio, ali i naglasio da će uvijek reagirati kad prepozna nerad, nezakonitost, kriminal i korupciju, iako će možda biti blaži u izričaju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nisu se dogovorili Opačić: Neke stavke proračuna moraju se još smanjiti Slika nije dostupna Ministar poručuje Jovanović: 'Ni jedna odluka neće biti na štetu učenika već u korist kvalitete obrazovnog procesa'

‘Što se tiče javnih izjava, naravno uvijek ima grubih riječi i krivih interpretacija onih koji prenose naše izjave’, rekla je Opačić dodavši kako Vlada nije prihvatila da se ministru znanosti obrazovanji i sporta iskaže nepovjerenje.

‘Ne možemo prihvatiti da izgovorena riječ može biti razlog za bilo čiju smjenu i iskazivanje nepovjerenja’, ustvrdila je. ‘S druge strane, treba imati odgovornost za izgovorenu riječ, ali i morala i svijesti o tome što su pojedinci radili, koliko su oštetili hrvatske građane i zbog čega se danas nalazimo u jako teškoj finanicjskoj situaciji’, rekla je Opačić.

Žao joj je, rekla je, što se raspravlja o nekoj vrsti verbalnog delikta, dakle izgovorenoj riječi ministra Jovanovića. ‘To je valjda samo kontinuitet nečeg što se ovdje događalo kada je on ovdje bio zastupnik’, ustvrdila je Opačić.

>> Jovanović: Rasprava će pokazati da nisam ministar nogometa na rubu znanosti

Izrazila je i nadu da će rasprava o zahtjevu za smjenom ministra Jovanovića proteći u tolerantnom ozračju te da će mu većina dati potporu.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Željko Jovanović poručio je sa saborske govornice kako njegov ministarski mandat nije kampanja budućeg predsjedničkog kandidata i kako će i dalje govoriti istinu koja se nekima neće svidjeti.

‘Nekima se moje izjave ne sviđaju. Moj ministarski mandat nije kampanja za nekog budućeg predsjedničkog kandidata. Ja govorim istinu i dalje ću ju govoriti. Nekada će ona biti brutalna, nekom se neće svidjeti, ali će biti istina’, naglasio je.

Cilj mu je, kazao je, postići u svom resoru kulturu uspjeha koja će značiti promjenu društva u zdravo društvo. U tom smislu, rekao je, među ostalim formirane su i stručne skupine HAZU-a koje će izraditi novu strategiju razvoja odgoja i obrazovanja temeljem koje će se raditi i novi zakoni.

Kada je riječ o odnosu prema znanosti i znanju, neću se osvrtati na to što je bilo u prošlosti, jer je to sada nevažno’, ustvrdio je Jovanović. Dodao je kako su na izborima pobijedili jer su ponudili bolji program pa tako i u segmentu znanosti i obrazovanju.

Zaostajemo za EU po svim pokazateljima znanja, ocijenio je. ‘Svega 18 posto radno aktivnog stanovništva je visoko obrazovano, na milijun stanovnika dolazi 2350 istraživača, izdvajamo manje od 1 posto BDP-a na znanost i istraživanje, a doktora znanosti u radno aktivnoj populaciji imamo 0,67 posto’, podsjetio je Jovanović. Jedino po čemu smo u vrhu EU je, kazao je, 35 posto mladih nezaposlenih, od kojih velik dio doktora znanosti u dobi od 35 ili 40 godina koji razmišljaju o odlasku iz Hrvatske. ‘Upravo zbog tih mladih pokrenuli smo cijeli niz promijena u sustavu znanosti’, poručio je ministar Jovanović.

Kosor je, rekao je, govorila neistine kada je riječ o olimpijcima i paraolimpijcima. ‘Nikada nije izišao niti jedan službeni dokument koji govori o tome da će postojati razlike između olimpijaca i paraolimpijaca’, poručio je Jovanović Jadranki Kosor.

‘Upozorite ministra da nije u kokošinjcu i da se ponaša pristojno’, zamolila je Jadanka Kosor potpredsjednika Sabora Nenada Stazića. Program Kukuriku koalicije bio je sakriven, varali ste građane i niste naveli da ćete u nadzorne odbore javnih poduzeća dovoditi po podobnosti, kartaške kolege, one koji imaju potvrđene optužnice i prvostupanjske presude, rekla je Kosor Jovanoviću. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene