Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opačić:

'U Hrvatskoj ne dižemo ograde, nego pomažemo ugrožene'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milanka Opačić bila je u Glini, na obilježavanju početka radova na rekonstrukciji bivše bolnice u dom za starije i nemoćne osobe.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je u Glini, na obilježavanju početka radova na rekonstrukciji bivše bolnice u dom za starije i nemoćne osobe, kako u Hrvatskoj ne dižemo ograde, ne pucamo u one koji bježe od rata i smrti, nego pomažemo svima ugroženima.

Pročitajte i ovo Matea Ćorić Brunović i Damir Božek - 1 pomak s mrtve točke Četiri su godine od zagrebačkog potresa, a u kojoj je fazi obnova? "U prosincu sam dobio rješenje" Tomislav Tomašević o obnovi - 1 190 milijuna eura Tomašević pohvalio obnovu Zagreba pa kritizirao ministra: "Nadam se da će država što prije to učiniti"

Novi dom moći će primiti 75 korisnika i treći je, od ukupno pet planiranih objekata te namjene, koji će sufinancirati Razvojna banka Vijeća Europe sa 75 posto sredstava, a država Hrvatska s 25 posto. Ukupna vrijednost građevinskih radova i opreme iznosi 4,2 milijuna eura, a nakon pet godina primarne namjene, objekt će koristiti Sisačko-moslavačka županija i grad Glina za slične vlastite potrebe.

Riječ je o jednom od objekata u sklopu Regionalnoga programom stambenoga zbrinjavanja, kojega kao partneri zajednički provode Hrvatske, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija, a samo na području Hrvatske planirano je zbrinuti oko 8500 najugroženijih osoba, prognanika, izbjeglica i povratnika.

'Migranti će promijeniti Njemačku'

"Budući da je u projekt uključeno mnogo partnera, to je malo produžilo proceduru, ali trebalo je zadovoljiti sve propise. Ovaj će objekt pružiti utočište najugroženijim ratnim stradalnicima na našim prostorima, posebno onima koji su odlučili ostati u Hrvatskoj", objasnila je ministrica Opačić.

Ocijenila je kako i taj projekt potvrđuje da je u Hrvatskoj humanitarni segment izraženiji nego u nekim drugim zemljama istaknuvši kako "mi ne dižemo ograde, ne pucamo u one koji bježe od rata i smrti, nego pomažemo svima ugroženima".

Predstojnica Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Mirela Stanić-Popović napomenula je kako je nakon rata u Hrvatskoj dosad ukupno 508 objekata koristilo oko 70.000 korisnika. Istaknula je kako se projektom koji se upravo provodi taj opsežan posao privodi kraju.

Zamjenik ravnatelja Razvojne banke Vijeća Europe Stephan Sellen najavio je kako će već idući tjedan 29 obitelji u Korenici primiti ključeve novih stanova. Dodao je da je već 27 stanova useljeno u Benkovcu, Obrovcu i Petrinji, a radovi uskoro počinju na gradnji višestambenih zgrada u Kninu i Benkovcu.

NE ODUSTAJU OD SVOJIH POSTUPAKA - SVIMA SU PORUČILI: 'Štitimo Europu'

Voditelj službe za odnose s medijima u Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj Martin Mayer rekao je kako Hrvatska ozbiljno shvaća svoju odgovornost za pomoć najugroženijima, a budućim štićenicima doma zahvalio je što strpljivo čekaju.

Otpravnica poslova američkoga veleposlanstva u Hrvatskoj Margaret Nardi zahvalila je u ime američke vlade svim partnerima na suradnji, napomenuvši da SAD u donaciji za stambeno zbrinjavanje u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, sudjeluje s 20 milijuna dolara.

U ime domaćina, svim su donatorima zahvalili sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i glinski gradonačelnik Milan Bakšić, koji su napomenuli da će budući objekt imati golemo značenje za lokalnu zajednicu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene