Obavijesti Video Pretražite Navigacija
blokada veledrogerija

Obustava isporuke lijekova njima ugrožava život: "Ovo je za onkološke bolesnike neviđen stres, terapije se ne mogu odgađati"

Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus o obustavi isporuke lijekova razgovarala je s Ivanom Kalogjerom iz Udruge "Nismo same".

Onkološki pacijenti su zbog obustave isporuke lijekova najugroženiji, pomoć traže od udruga - između ostalog i od Udruge "Nismo same".

Pročitajte i ovo Ilustracija Hoće li biti problema? Dugovi prema veledrogerijama ponovno narasli: Pogledajte o kojem iznosu je riječ Slika nije dostupna Financijska injekcija Ministarstva Ostojić: Ne treba paničariti oko isporuke lijekova

"Ovakvu situaciju gledamo već godinama. Situacija se vrlo kratko riješi, a sustavno nije rješena. Ne mogu se zamisliti staviti u poziciju osobe koje se sada liječe, pogotovo žene koje su oboljele od metastatskih oblika raka. Mislim da je ovo nepotreban stres za sve i apeliram da se ova situacija što prije razriješi kako životi ne bi došli u pitanje", kaže Ivana Kalogjera

Ističe kako se nada da je svima u državi koji donose takve odluke jasno da se takve terapije ne mogu odgađati jer su oboljele žene čekale i po osam i više mjesci da im se terapija uopće odobri.

"Neke terapije se naprosto ne mogu odgađati jer o njima ovisi život. Ovo je neviđeni stres za onkološke pacijente, pogotovo u pandemiji kada nema ni dovoljno cjepiva za onkološke bolesnike, ni za njihove članove obitelji", naglašava Kalogjera.

Dodaje kako ju je osobno dosta povrijedilo kada je pročitala izjave da onkološki bolesnici moraju biti svjesni da nema lijeka za njih.

"Pitam se što bi osobe koje su rekle takvo nešto danas učinile da je u pitanju njihov život ili život njihovih bližnjih“, kaže.

Apelira na Vladu da se ta situacija konačno sustavno rješi.

"Mi smo kao država lani u prosincu usvojili Nacionalni program borbe protiv raka do 2030. godine. Tim planom predviđeno je dodatno ulaganje u zdravstvo kako bi se spasili životi jer je Hrvatska po smrtnosti od raka vrlo visoko u EU. Predviđeno je ulaganje od 20 milijuna eura godišnje, a vidimo da nemamo ni za platiti lijekove, pa se pitam – od kuda ćemo uložiti 20 mil. eura godišnje kako bi spasili ljudske živote“, poručuje Ivana Kalogjera.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene