Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moderno društvo

Oni u braku sretniji su od samaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Barem tako tvrdi istraživanje provedeno na više od 150 tisuća ljudi u 42 zemlje. Ipak, onih koji se odlučuju na samački život sve je više.

Ljubomir Sredarević iz Zagvozda jedan je od procjenjuje se 700 tisuća samaca u Hrvatskoj. 'Pa čujte, nije to izbor. Tko kaže da je izbor, ja mu ne vjerujem', iskren je Ljubo. Njemu se prava ljubav još uvijek nije dogodila pa na pragu pedesete i dalje živi s majkom. Svakodnevica je to čak 80% hrvatskih mladića mlađih od 35 godina, pokazalo je to istraživanje demografa Ivana Čipina. 'Trend produženog života s roditeljima Hrvatsku stavlja na prvo mjesto među zemljama Europske Unije', upozorava demograf i ističe da su u ruralnim sredinama samci uglavnom muškarci dok u gradovima prevladavaju žene.

Pročitajte i ovo Centar zatajio bolest posvojene djece - 9 donosi Provjereno Centar je majkama posvojenih dječaka prešutio stravičnu istinu, a onda ih dodatno šokirao: "Nisam vjerovala svojim ušima" Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

Zar bih bila uglednija da sam se rastala nego da sam sama?

Jelena Badovinac ima 36 godina, PR menadžerica je, novinarka, kolumnistica. I još uvijek sama. 'Naše društvo funkcionira na način da ako sam ja sa 36 godina sama, znači imam neku falingu. Dakle meni nešto nedostaje. Jer bi po nekom društvenom stajalištu bila puno uglednija da sam se rastala', komentira Jelena.

>> Samac ste? Prijeti vam...

I dok u velikim gradovima neudane ostaju djevojke, u Serdarevićima pored Zagvozda situacija je obrnuta. Slobodnih je mladića gotovo više nego oženjenih. Ivan Gavran zvani Ribar tek je nakon 42 godine momačkog života u selo doveo 'nevistu'. Pa pod zabiokovskim suncem dvorište sada mete mlada Slavonka Marina. Zamijeniti ravnice za krš i malo tvrđi naglasak, nije bio problem.

Ljubavni posrednik Gangster

Za one stidljivije ili manje odlučne, itekako ima nade, a ona se zove Nedjeljko Babić Gangster. Za sebe kaže da je trener u ljubavi, ljubavni posrednik. Iza njega je gotovo 30 godina iskustva u spajanju parova i više od 330 sklopljenih brakova. Djeca su blagoslov, a rastave tek statistička anomalija. 4.000 klijenata, posao bez radnog vremena i tri mobitela od kojih bar jedan uvijek zvoni. Kako i ne bi jer Hrvatskoj nedostaje 103 tisuće budućih nevjesta pa je o njegovim uslugama redatelj Nebojša Slijepčević napravio i dokumentarac.

Broj samaca se udvostručio

Unazad trideset godina broj se samaca u svijetu udvostručio. Žene koje to nisu učinile do 35-te i muškarci do svoje četrdesete vrlo je vjerojatno kaže istraživanje profesora Čipina, nikada ni neće izgovoriti sudbonosno da. No ljubav se ipak događa. Unatoč svakoj statistici, zar ne?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene