Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svađe zbog DORH-a

Butković odgovorio Milanoviću zbog izbora Turudića: "Zašto on ništa nije učinio dok je bio premijer?"

Predsjednik Zoran Milanović i potpredsjednik Vlade Oleg Butković
Predsjednik Zoran Milanović i potpredsjednik Vlade Oleg Butković Foto: Vanesa Pandzic / Damir Skomrlj / CROPIX
Potpredsjednik Vlade Oleg Butković reagirao je na tvrdnje predsjednika Zorana Milanovića oko izbora glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

Potpredsjednik Vlade Oleg Butković izjavio je u subotu, govoreći o izboru i sigurnosnoj provjeri glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, da se postavlja niz pitanja zašto to prije devet godina nije bilo bitno, a sada se, tvrdi, rade tirade, vrijeđanja i difamacije.

"Postoji čitav niz logičnih pitanja zašto prije devet godina nitko nije postupio i nikome nije bilo bitno, a sada devet godina kasnije, kada se u transparentnom postupku i proceduri koja je zadovoljila sve kriterije, radi ova tirada, vrijeđanja i difamacije. Ne znam zbog čega sve to, zbog čega takav strah, to je nešto na što mora odgovoriti sam Predsjednik Republike", rekao je Butković na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Hind Rajab Tragedija u Gazi Pronađeno tijelo 6-godišnjakinje čiji je poziv uznemirio svijet: "Dobili smo zeleno svjetlo da odemo po nju, a onda je počela pucnjava"

Prema Zakonu o sigurnosno obavještajnom sustavu predsjednik Vlade nema ovlasti tražiti provjeru kandidata za glavnog državnog odvjetnika, odnosno Ivana Turudića, ustvrdio je Butković.

"No, budući da se radi o prevažnoj funkciji i postupku koji je bio transparentan, gdje su se javila četiri kandidata, predsjednik Vlade je tražio sve dosadašnje provjere koje su rađene za Turudića, a rađene su 2009., 2014. te 2019. kada je postao sudac Visokog kaznenog suda, i po svim tim provjerama nije bilo zapreka da ga se predloži za glavnog državnog odvjetnika", napomenuo je.

Butković kaže da se tu postavlja nekoliko logičnih pitanja, primjerice, zbog čega Predsjednik Republike posljednjih nekoliko dana, bez ustavnih i zakonskih ovlasti da sudjeluje u postupku, sve to radi.

"I mene i javnost zanima zbog čega Milanović nije 2015., kada je bio premijer nije nešto učinio, a hvali se da je imao saznanja o susretima Zdravka Mamića i Turudića. Kaže da nije imao ovlasti, ali je mogao javno istupiti, zbog čega nije ništa učinio?", upitao je.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu Mnogi strahuju za budućnost VIDEO Satelitske snimke pokazuju kako se lava proširila po Islandu: "Mislim da je ovo kraj. Izgubili smo bitku"

Butković je postavio pitanje i zbog čega predsjednikov savjetnik Lozančić, koji je tada bio ravnatelj SOA-e nije tražio reviziju sigurnosne provjere iz 2014., što je mogao učiniti.

"Zašto predstojnik ureda Predsjednika Orsat Miljenić, koji je bio ministar pravosuđa, i tada imao saznanja, nije pokrenuo stegovni postupak protiv Turudića, koji je tada bio predsjednik Županijskog suda u Zagrebu?", napomenuo je Butković.

"Zalažemo se da Državno odvjetništvo bude neovisno, to je stav vladajuće stranke i Vlade, da ono radi bez uplitanja politike ili vladajuće strukture", kazao je.

Upitan je li HDZ propustio u zakon unijeti da treba raditi provjere za glavnog državnog odvjetnika, rekao je da je Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu donio SDP dodavši da će se o tome vjerojatno raspravljati u narednom mandatu.

Butković je uvjeren da "priča" oko Turudića, Josipe Pleslić i SMS poruka neće naštetiti HDZ-u i da će pobijediti na izborima. Smatra da nije dobro da izlaze poruke koje nemaju nikakve veze s tim kaznenim postupkom.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene