Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobra praksa

Oglasi za posao bez podatka o visini plaće uskoro bi i u Hrvatskoj mogli napokon postati prošlost

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U Hrvatskoj bi u iduće tri godine oglasi za posao trebali sadržavati i informacije o plaćama, zahvaljujući očekivanom zakonu o transparentnosti plaća u Europskoj uniji.

''Redovita'' i ''konkurentna'' primanja te mogućnost dobivanja ‘dodatnih bonusa‘ nerijetko su jedine informacije o plaćama koje se mogu iščitati iz oglasa za posao iako one ne govore apsolutno ništa o samim iznosima plaća.

Izuzetaka ima pa se tako mogu pronaći i oni oglasi u kojima jasno piše iznos ili rang plaće za pojedino radno mjesto, a prošle godine je na portalu MojPosao tek svaki deseti oglas sadržavao taj podatak iako oglasi s navedenom plaćom imaju veći prosječan broj prijava nego oglasi koji nisu nudili tu informaciju

Početkom ove godine u Kaliforniji, Rhose Islandu i Washingtonu na snagu je stupio zakon o transparentnosti plaća koji nalaže da poslodavci u oglasima za posao moraju objaviti razine plaća za te pozicije.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 7 GODIŠNJI ODMOR Svi imamo pravo na njega i trebali bismo ga koristiti svaka tri mjeseca: ''Potreban nam je kao i san''

I Europska unija također bi uskoro trebala donijeti zakon o transparentnosti plaća kojim žele stati na kraj diskriminaciji u plaćama na radnom mjestu, ali i razlikama u plaćama muškaraca i žena.

Tim zakonom, čije bi glasovanje moglo biti na rasporedu plenarne sjednice Europskog parlamenta već krajem ožujka ove godine, kandidati će imati pravo od budućeg poslodavca dobiti informaciju o početnoj plaći, rasponu plaće ili odredbama kolektivnog ugovora prije razgovora za posao.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 ŽIVOT NA TRACI Skraćeni radni tjedan i dalje kao SF: Umjesto da radimo kraće za više, radit ćemo duže za isto ili još i manje?

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 JEDNAKOST NA KUŠNJI Neka radna mjesta u Hrvatskoj posebno su ugrožena zbog krize na koju svijet reagira prekasno

Kako objašnjavaju iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, piše Lider, poslodavci neće smjeti pitati kandidata o trenutnoj ili prethodnim plaćama, a države članice morat će uskladiti zakonodavstvo s novim odredbama u roku od tri godine.

 

 

 

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene