Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odvjetnik Roberta Matijevića

Bitka za dijete: 'Djevojčica se mora vratiti u Hrvatsku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djevojčicu je majka Nataša Matijević, državljanka Srbije, odvela iz Hrvatske u Ljig, gdje je živela prije udaje za Roberta Matijevića, s kojim je u brakorazvodnoj parnici.

Odvjetnik hrvatskog državljanina Roberta Matijevića, koji se sa suprugom Natašom iz Ljiga u središnjoj Srbiji spori oko skrbništva nad trogodišnjom kćeri, priopćio je da je povratak djevojčice u Hrvatsku potreban kako bi se nastavio postupak pred nadležnim sudom u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Josipa Pleslić ex. Rimac Udarac za obranu Visoki kazneni sud o slučaju Josipe Pleslić: "Obrana je imala vremena iznijeti svoje argumente"

Prema objašnjenju Matijevićevog odvjetnika, sud u Zagrebu Nataši Matijević dodijelio je privremeno skrbništvo nad djetetom, ali ono ne podrazumijeva i dozvolu da može s djetetom napustiti zemlju.

U priopćenju Matijevićev odvjetnik Saša Drajić navodi da su odluku o povratku djeteta u Hrvatsku donijeli i Osnovni i Viši sud u Valjevu. Također, Vrhovni kasacijski sud odbacio je zahtjev majke za reviziju slučaja, a isti sud je kao neutemeljen odbacio i zahtjev republičkog javnog tužitelja za zaštitu zakonitosti u slučaju djevojčice, navodi u priopćenju odvjetnik Saša Drajić.

'Neprihvatljivi su i netočni navodi o navodnoj površnosti suda u odlučivanju i nedovoljnom poznavanju odredbi Konvencije o građansko-pravnim aspektima otmice djeteta', istaknuo je Drajić.

Kako je on rekao agenciji Beta, potrebno je uključiti više činjenica u slučaj spora vezanog uz povratak malodobne djevojčice u Hrvatsku.

Matijevićev odvjetnik prigovorio je srbijanskim medijima da nemaju činjenično uporište u tvrdnjama da je njegov branjenik nasilnik jer Robert Matijević, kako naglašava njegov odvjetnik, nije nikada pravomoćno osuđen ni za koje kazneno djelo, pa ni za nasilje u obitelji, te se 'protiv njega ne vodi nikakav kazneni ili prekršajni postupak po toj osnovi'.

>> Vlast ne dopušta da djevojčica iz Srbije ide k ocu u Hrvatsku?

U povodu ovotjednih prosvjeda mještana Ljiga koji su spriječili ovrhu suda i onemogućilii Robertu Matijeviću da preuzme kćer i odvede je u Hrvatsku, Matijevićev odvjetnik ocjenjuje neprihvatljivim da se 'pitanje skrbništva' nad djevojčicom rješava na ulici i u medijima.

U priopćenju Matijevićevog odvjetnika navodi se i da odluka o povratku djevojčice u Hrvatsku ne znači da bi automatski otac dobio skrbništvo, već da bi to samo omogućilo nastavak postupka za sudsko utvrđivanje tko će od roditelja postati njen skrbnik. Naglašava se i da je brak između Roberta Matijevića i Nataše Matijević zaključen u Hrvatskoj i da je djevojčica rođena u toj zemlji, čija je i državljanka.

Osnovni sud u Valjevu donio je odluku da djevojčica bude predana ocu i presudio u njegovu korist po odredbama Haaške konvencije o otmici djeteta, za koju je on optužio svoju suprugu Natašu.

Majka je prethodno u Zagrebu dobila skrbništvo nad djetetom, ali je brakorazvodna parnica u tijeku. Supruga Roberta Matijevića je prije tri godine iz Zagreba, nakon boravka u sigurnoj kući zbog obiteljskog nasilja, došla s kćerkom k roditeljima u Ljig. Mještani Ljiga su prosvjedima prethodnih dana spriječili ovrhu suda i onemogućili da Robert Matijević preuzme djevojčicu.

Srbijansko pravosuđe držat će se načela najboljeg interesa djeteta koje je u nekim slučajevima i važnije od zakona kako bi zaštitilo djevojčicu oko čijeg se skrbništva u brakorazvodnoj parnici spore njezin otac iz Hrvatske i majka iz Srbije, rekao je u petak ministar pravosuđa Nikola Selaković. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene