455831
455831
455831
455831
455831

NOBILO: Reakcija službenog Zagreba odmogla je osumnjičenim pripadnicima HVO-a

  • , 03.11.2016., 15:48
  • Autor:
  • komentara

Odvjetnik Anto Nobilo, smatra da je reakcija službenog Zagreba oko uhićenja pripadnika HVO-a, bila ishitrena i panična čime su odmogli osumnjičenima.

 
 
 
 
Anto Nobilo (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)
Anto Nobilo (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)

Hrvatski odvjetnik Anto Nobilo ocijenio je u intervjuu za BH Radio da je reakcija službenog Zagreba oko uhićenja pripadnika i časnika HVO-a u Orašju bila ishitrena i panična te da su time odmogli osumnjičenima jer su stvorili pritisak na rad sudova.

"Oni su bili ishitreni, oni su bili panični i jednostavno nepromišljeni. Državni vrh Hrvatske je tako reagirao ne zbog toga što bi tim reakcijama eventualno pomogao tim ljudima. Dapače, ja smatram da im je odmogao jer je stavio pod politički pritisak sudove u Bosni i Hercegovini”, rekao je Nobilo. Dodao je da su hrvatske institucije podigle buku kako bi se obranile ''političke pozicije, a ne s ciljem pomoći konkretnim ljudima ili razrješenja cijele situacije''.

Po Nobilovu mišljenju uhićenje pripadnika HVO-a u Orašju nije tema za moguću sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost Hrvatske koju je najavila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarević.

"Ja mislim da ovo uopće nije tema za Vijeće. Ona (Predsjednica) kaže da je Orašje primjer borbe Bošnjaka i Hrvata protiv Miloševićeve agresije. To nije tema kod ratnog zločina. Vi možete biti u pravednom obrambenom ratu i napraviti ratni zločin”, smatra odvjetnik Nobilo.

Pojasnio je da se po njemu radi o kazneno-pravnom postupku u kojemu Hrvatska jedino može pomoći pravnim sredstvima "ako Hrvatska smatra da treba pomoći okrivljenicima koji su hrvatski državljani, a to je da u skladu sa svojim konzularnim ovlastima, Bečkom konvencijom, upute promatrače na taj postupak, otvore arhive, pomognu obrani, da postavi nadležnog u cijeloj obrani, da dođe do svih svjedoka i svih dokumenata. To su načini na koji možete pomoći”, istaknuo je odvjetnik Nobilo.

Za njega je najvažnije individualizirati odgovornost te zločine promatrati bez obzira na nacionalnu pripadnost čime se podižu nacionalne i političke napetosti. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se