Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova runda

Poruka iz MOL-a: Spremni smo ubrzati pregovore s Inom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U četvrtak je održana treća rudna pregovora hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a o međusobnim odnosima u Ini.

U četvrtak je održana treća rudna pregovora hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a o međusobnim odnosima u Ini. Iz MOL-a je nakon sastanka stigao komentar člana Upravnog odbora Józsefa Molnára koji je zadovoljan sastankom.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Iz minute u minutu Hoće li ovako izgledati Plenkovićeva većina? Oglasio se član Domovinskog pokreta: "Znate koja je naša polazišna osnova" Parlamentarni izbori 2024. Pratite iz minute u minutu Dabro potvrdio: "Našli smo se i dogovarali većinu bez SDSS-a", Milić obznanio kad bi se mogli znati obrisi konačnog dogovora

Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti.

'Uspjeh Ine je u interesu MOL-a. Zadovoljni smo, stoga, što je današnji sastanak na kojem se razgovaralo o budućnosti Ine bio utemeljen na racionalnom stavu te što je plan razvoja istraživanja i proizvodnje također bio raspravljen. Danas smo imali i mogućnost da raspravim hitnu potrebu ishođenja potrebnih dozvola. Sukladno našem poslovnom planu, ukoliko dobijemo potrebne dozvole na vrijeme, INA će biti u mogućnosti proizvoditi dodatnih 4300 bbl dnevno u kratkom roku, što može biti povećano na 9000 bbl dnevno u srednjem roku. Ovo povećanje proizvodnje od 10 i 20% bi također i značilo nekoliko stotina milijuna kuna dodatnog, izravnog ili neizravnog, doprinosa hrvatskom gospodarstvu. Vodeći se današnjim sastankom, spremni smo ubrzati nastavak pregovora', poručio je.

Sastančili u rujnu i studenom

Prvi sastanak pregovarača Vlade i MOL-a održan je 18. rujna prošle godine, pregovori su nastavljeni 8. studenog, a taj je sastanak potvrdio različita gledišta i razmimoilaženja Vladinih i MOL-ovih pregovarača.

Mađari smatraju kako je postojeći model koji MOL-u daje ključna upravljačka prava i utjecaj na poslovne odluke, bez obzira što nema većinski nego 49,1 postotni udjel u Ini, usklađen s najboljom međunarodnom praksom te hrvatskim i europskim propisima.

Vlada, koja drži 44,84 dionica, smatra kako aktualni model upravljanja nije u skladu s hrvatskim zakonima, a MOL-u zamjera i izostanak ulaganja u Inu, dok s druge strane MOL Vladi spočitava odugovlačenje u izdvajanju gubitaškog plinskog biznisa iz Ine.

Neposredno nakon sastanka, MOL je ovlastio svoj Odbor izvršnih direktora da započne s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini, a Vlada je na to reagirala ističući kako MOL treba što prije nedvosmisleno iskazati ima li bezuvjetnu namjeru prodaje dionica koje drži u Ini. Uslijedio je MOL-ov potez kojim je od Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova zatražio arbitražu protiv hrvatske Vlade zbog kršenja određenih obveza. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene