Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To ne znači prekid pregovora'

Leverić: Vlada i arbitražnom tužbom želi zaštiti interese države!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić izjavio je danas kako arbitražna tužba koju je Hrvatska podnijela protiv mađarskog MOL-a ne znači prekid pregovora hrvatske Vlade i MOL-a o Ini te istaknuo kako Vlada i ovim potezom želi zaštiti interese države i poreznih obeznika.

'Još jednom želim potvrditi da je Hrvatska podnijela arbitražnu tužbu Komisiji UN-a za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi protiv mađarskog MOL-a, kako je to i predviđeno Ugovorom', izjavio je Leverić.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Pratite iz minute u minutu Milić obznanio kad bi se mogli znati obrisi nove parlamentarne većine: "DP i HDZ su blizu dogovora" Parlamentarni izbori 2024. Pregovori još traju Pregovori Plenkovića i Domovinskog pokreta u slijepoj ulici, HDZ žestoko po Milanoviću: "Komično je pratiti kako se koprca"

Ističe kako tužba ne znači prekid pregovora hrvatske Vlade i MOL-a o Ini.

'Želim naglasiti da je sada prioritet Vlade Republike Hrvatske postići dogovor sa strateškim partnerom, s kojim želimo uspostaviti temelje za dugoručnu uspješnu suradnju na dobro Ine i svih njenih dioničara', kazao je Leverić.

Upravo stoga, ističe Leverić, i na posljednjem krugu pregovora (u četvrtak, 16. siječnja), 'potvrdili smo da je rješavanje pitanja korporativnog upravljanja ključno'.'Vlada i ovim potezom želi štiti interese države i poreznih obveznika i ovaj korak je poduzet upravo s tim ciljem', naglasio je zamjenik ministra gospodarstva.

Trenutačno, napominje Leverić, ne možemo komentirati detalje o pojedinostima tužbe, jer je to sada predmet arbitražnog postupka i nadležnog suda.'Mislim da su obe strane suglasne da medijske izjave neće pridonijeti rješavanju otvorenih pitanja, već dogovor za pregovaračkim stolom', zaključio je je Leverić.

Hrvatska podnijela tužbu protiv MOL-a!

Hrvatska je jučer podnijela arbitražnu tužbu Komisiji UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi, kojom traži da se proglase ništetnim izmjene ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju. Hrvatska traži i naknadu štete koja je nastala kao posljedica tih ugovora.

Ti su ugovori potpisani 30. siječnja 2009. godine, za vrijeme mandata Ive Sanadera. Bivši premijer Sanader je u studenom 2012. nepravomoćno osuđen za primanje 5 milijuna eura mita od MOL-a 2008. godine kako bi zauzvrat toj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Hrvatska Vlada u Ini ima 44,84 posto dionica, a MOL 49,1 posto.

Hrvatska arbitražna tužba protiv MOL-a uslijedila je dan nakon trećeg kruga pregovora hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a o Ini. Pregovori su počeli sredinom rujna prošle godine, a treći krug pregovora održan je ovaj tjedan, 16. siječnja, a pregovarači su susret ocijenili puno kooperativnijim nego su to bili prošli.

MOL: Ne znamo za arbitražu, ali smo dobro pripremljeni


Mađarska naftna tvrtka MOL u subotu je poručila da je 'dobro pripremljena' i vjeruje da ima 'snažnu poziciju' u arbitraži, iako nema saznanja da je Hrvatska dan ranije pokrenula arbitražni postupak pred UN-ovim Povjerenstvom za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

'Nismo obaviješteni ni o kakvom arbitražnom postupku hrvatskog pregovaračkog tima. Međutim, pripremljeni smo jako dobro i vjerujemo da, što se arbitraže tiče, imamo snažnu poziciju', stoji u odgovoru mađarske kompanije.

MOL dodaje da će se pregovarački proces s hrvatskom stranom nastaviti te da će MOL 'nastaviti razvijati Inu sukladno poslovnim planovima kako bi postala još stabilnija i konkurentnija'.  (Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene